Fakta om Tel Aviv

 • Huvudstad

  Jerusalem
 • Valuta

  Shekel (ILS)
 • Språk

  Hebreiska
 • Folkmängd

  443 939
 • Tidsskillnad

  +1 timme

Pass och visum

Läs om pass- och visumregler här

Reserekommendationer

UD’s reserekommendationer och säkerhetspolitisk information

Utrikespolitiska Institutet

Vaccination

Rådgör med läkare eller vaccinations-central.

Prisnivå


Vatten (1,5 liter)
9:-

Lunch
100:-

Bra att veta

 • Resor på egen hand

  Våra resor till Tel Aviv går med reguljärt flyg till Tel Aviv internationella flygplats, vilket innebär att du kan boka en resa med flexibel reslängd.

  Vi har inga guider på resmålet men du kan nå vårt onlinecenter med telefon, mejl eller sms – från två veckor före din avresa tills du reser hem.

 • Tidsskillnad

  +1 timmes tidsskillnad mellan Sverige och Israel.

 • Invånarantal

  443 939 invånare i Tel Aviv.

 • Adapter

  230V. Adapter behövs ej.

 • Resa med rörelsehinder

  Många sevärdheter och hotell har ramper och handikapptoaletter. I vissa delar av staden kan trottoarer och vägar vara i sämre skick än de centrala delarna vilket kan påverka framkomligheten.

  Tel Aviv har 13 officiella stränder där det ska gå att hyra badsstolar.

  På respektive hotellsida hittar du information om hotellets faciliteter och rummen under fliken ”Hotellfakta”. Om rum specialanpassade för personer med rörelsehinder finns tillgängliga på hotellet finns där även mer information om dessa.

 • Valuta

  Shekel (ILS). Betalning med kort accepteras på hotell, större butiker och restauranger men det kan vara bra att ha kontanter till hands. I centrala Tel Aviv finns det gott om uttagsautomater.

 • Transfertid

  Transfer erbjuds inte. Beräknad transfertid från flygplats är ca 30-40 min beroende på trafik.

 • Boka hyrbil

  Reser du till Tel Aviv kan du förboka hyrbil genom oss. Så här bokar du hyrbil i Tel Aviv »

 • Ta sig runt

  I centrala Tel Aviv kan du enkelt promenera till det bästa.

  Cykel
  Det finns gott om cykelvägar i Tel Aviv. Flera hotell har cykeluthyrning och Tel Aviv har även ett cykeldelningssystem, Tel-O-Fun, där du kan hämta och lämna cyklar vid stationer som finns i hela staden. Det finns även företag som hyr ut elcyklar till turister.

  Buss
  De lokala kommunikationerna med buss är bra och moderna i Tel Aviv. Vanligtvis går bussarna mellan kl 5-24 med undantag för vissa linjer samt ett par nattbusslinjer som går fram till kl 4. Under sabbaten (från solnedgången på fredag till lördagnatten) går få eller inga bussar.

  Du kan köpa ett busskort och fylla på med reskassa vilket ger ett mer förmånligt pris än när du betalar direkt till chauffören. Det finns ett flertal appar som kan underlätta reseplaneringen.

  Taxi
  Åk alltid med taxibilar som har taxameter. Det går att åka med taxi under sabbaten, speciellt i mer sekulära städer som Tel Aviv men vara bered på att tillgänligheten kan vara begränsad under denna tid.

 • Restauranger och nöjen

  I Tel Aviv finns det gott om restauranger, både för finare middagar och härliga luncher med streetfood. Du kan praktiskt taget hitta ett falafelställe i varje gathörn. Flera restaranger och caféer hittar du på Rothschild Boulevard, i Neve Tzedek , de historiska kvarteren, och i Florentin-kvarteret i södra Tel Aviv är det tätt bland de trendiga barerna.

  Vill du pröva judisk-irakisk mat ska du gå till Hatikva-marknaden, i den sydöstra delen av Tel Aviv som också kallas för Hatikva-kvarteren.

  Vanligtvis ger man dricks på restaurang med serving, ca 10-15%.

  Cafékulturen är stark i Israel, faktum är att Starbucks inte alls lyckades slå sig in här för att deras kaffe inte ansågs kunna mäta sig med det israeliska. I Tel Aviv öppnar caféerna tidigt och stänger sent. Om det inte skulle vara en lång kö så är det ingen som blir förvånad om du skulle hänga på en uteservering i ett par timmar.

  Tel Aviv är dessutom känt för sitt livliga nattliv. Här saknar du definitivt inte trendiga barer eller häftiga klubbar som håller igång långt in på morgonen.

 • Sol och bad

  Tel Avivs kust är ca 14 km lång och består av 13 officiella stränder. På dessa stränder ska det alltid finnas ombytesrum, toaletter, badvakter och räddningsstation och möjlighet att hyra solsängar och parasoll.

  Metzitzim
  Familjevänlig strand med grunda vatten och gott badvakter som håller koll. Det finns möjlighet att köpa mat i närheten av stranden samt skuggade områden och lekplats.

  Hilton & Top Sea Beach
  En exklusiv strand med en berömd strandklubb – TopSea Surf Club som har en bra restaurang och bar som serverar direkt vid solstolen. Bra att ta med badskor eftersom vägen ner i havet är stenig.

  Gordon-Frishman
  Har fått sitt namn från gatorna som leder upp till stranden och den är lika populär bland turister som lokalbor tack vare sitt centrala läge. Stranden är bred och här finns mycket aktiviteter om du tröttnar på att bada. Gott om möjligheter att köpa mat och dryck. Här hittar du också statyn som föreställer Ben Gurion, Israels första premiärminister, när han står på huvudet.

  Banana / Drum beach
  En lite lugnare och lite coolare mindre strand en bit utanför centrala Tel Aviv. Blir lite extra mysigt på kvällen och på Banana Café kan du ta en drink och njuta av solnedgången. På stranden finns en surfskola och det alternativa namnet anspelar på de konserter som hålls vissa dagar.

  Alma & Jaffa Beach
  Stränder med utsikt mot vackra Jaffa. Här finns inga solstolar, badvakter eller vågbrytare. Det sistnämnda gör stranden mycket populär bland surfare.

 • Missa inte detta

  Jaffa ligger söder om centrala Tel Aviv och är en antik hamn som finns omnämnd i Bibeln. Här kan du strosa längs med smala gränder och slå dig ner vid en av de många restauranger som specialiserar sig på fisk- och skaldjur i hamnstaden.

 • Flygtid

  Ca 5 timmar mellan Arlanda och Ben Gurion.

 • Aktiviteter

  Vissa stränder i Tel Aviv passar utmärkt för surfing och där finns ofta uthyrning och skolor för dig som vill lära dig eller bli bättre.

 • Viktig information

  Ge dig själv en god tidsmarginal vi in- och utresa då säkerhetskontroller på flygplatsen kan dra ut på tiden.

  Vid inresa kommer du tilldelas ett inresekort som du kan behöva visa upp när checkar in på ditt hotell.

  Tänk på att hålla dig uppdaterad gällande säkerhetsläget via UDs webb.

 • Shopping

  På Dizengoff-gatan anordnas flera matmarknader varje torsdag och fredag. Här finns även internationella märkesbutiker såväl som mindre och större secondhandbutiker. Är du intresserad av tysk arkitektur, specifikt Bauhausskolan, finns det en butik på gatan som säljer coffee-table böcker, affischer, inredningsprylar och andra souvenirer för dig som uppskattar Bauhausstilen.

  1954 skapade Rut Dayan det israeliska klädmärket Maskit vars stil och utseende influerades ett flertal hanteverkstraditioner som samlats i landet (judiska, druziska, libanesiska, beduinska är ett bara ett åar stycken). Audrey Hepburn har burit en Maskit-kappa och märket har även samarbetat med bl a Dior. Vill du kika på eller pröva något från den kommande kollektion kan du besöka butiken i Jaffa, på Ha'Tsorfim 14.

  Vill du besöka en klassisk och livlig marknad är Shuk Hacarmel att rekommendera - här säljs kläder, kryddor och mer samt ett bra ställe för brunch, israelisk meze eller helt enkelt en paus på café med en kaffe eller kall öl.

 • Övrigt

  Purim är en judisk högtid som vanligtvis infaller i mars. Högtiden brukar firas med fest, dans och sång samt med utklädnad för både barn och vuxna. I Tel Aviv dyker flera gatfester upp i samband med Purim