Yoga på Bali

Bali är känt för sitt starka spirituella fokus och hit vallfärdar människor från hela världen för att utöva yoga i en lika vacker som magisk miljö. Många anser Bali vara en av världens mest andliga platser, och att ”förenas med naturen” - det som ordet ”yoga” på sanskrit egentligen betyder - kan knappast göras bättre på någon annan plats. Yoga är även ett av de sex system som hindu är uppbyggt av, vilket handlar om kontroll av kropp och tankar för att komma närmare en av gudarna. Yoga är med andra ord både förknippat med tradition och religion på Bali, som även kallas ”Gudarnas ö”, och här har yoga utövats så långt historien sträcker sig. På ön finns många olika yogainriktningar och typer som Yoga Nidra, Yoga Hatha och Kundalini Yoga är bara några exempel på vad som erbjuds.

Det finns många olika sätt att utöva yoga på Bali på. I de flesta byar, stränder och andra ställen runt om på ön finns små yogastudios som erbjuder drop-in-klasser med olika inriktning. Du kan med andra ord enkelt kombinera en vanlig semesterresa till Bali med att utöva yoga. En av de allra största och mest välkända är Yoga Barn i Ubud. Här erbjuds mer än 100 yogaklasser per vecka, och den största studion rymmer runt 100 personer. I Seminyak hittar du Prana Spa som har många klasser i fräsch miljö, och stora Samadi Bali i Canggu har mäktig inramning med glasväggar mot en lummig trädgård.

Retreat med fokus på yoga och meditation

Vill du ha ännu mer fokus på yoga och återhämtning under din resa till Bali så finns mer regelrätta retreater. Under en retreat bor du på en ställe som har fullt fokus på yoga och meditation, och där helheten är inriktad på hälsa. Ofta erbjuds en växtbaserad kost och alla dygnets rätter är fullspäckade med vitaminer och mineraler, och yogaklasser och meditationssessioner kompletteras med föreläsningar. Småskaliga Shankari’s Yoga Retreat I Gilimanuk är enkelt men populärt, Spa Village Resort Tembok en lyxig variant på norra Bali och Uma by Como är exklusivt med läge i mäktig natur - men det finns många yogaretreats runt om på ön. Ställen som Ubud på Balis inland och Canggu på öns sydvästra kust tillhör de där utbudet av yogaretreats och studios är extra stort. Klasser och längre kurser finns i olika prisklasser och längder - ditt intresse och budget sätter ramarna.