Upplev Gili-öarna

Öster om Bali, närmare ön Lombok än Bali, ligger de tre Gili-öarna Gili Trawangan, Gili Air och Gili Meno, som är populära för sina vackra stränder, sitt kristallklara vatten med bra snorkling och världskänd dykning. Öarna uppskattas för sin lugna lunk blandat med ett nattliv som anses vara ett av Balis bästa. De tre öarna skiljer sig lite från varandra och för att välja vilken du ska besöka är det allra mest lugnet versus nattlivet som bör fälla avgörandet - där Gili Meno är lugnast möjliga är Gili Trawangan en skarp kontrast med sitt intensiva nattliv. Gili air är en kompromiss mellan de två.

Gemensamt för de tre Gili-öarna är att det dagtid är lugnt och tyst. Här finns inga motorfordon utan transport sker gåendes, med cykel eller med häst och vagn. Du tar dig till öarna med båt från Bali eller Lombok. Från Bali finns flera hamnar, och den största och mest vältrafikerade är Padang Bai. Båtturen härifrån tar runt en timme, och känslan av den kan skilja sig beroende på hur många turister det är som ska med den specifika dagen och hur lugnt eller stormigt vattnet är. Det går även att flyga från Bali till Lombok och därifrån ta en kortare båttur.
Vill du transportera dig mellan de olika Gili-öarna finns billiga public boats eller möjlighet att hyra din egen taxibåt. Åker du på snorklingsutflykt från någon av öarna görs ofta stopp på en eller flera av Gili-öarna.

På Gili-öarna ligger dykcentren tätt. Det är populärt både att gå en enklare ”PADI Open Water”-kurs här, och att ta mer avancerade cert. Dykningen är helt enkelt något som drar i sig på Gili-öarna. Stränderna är vykortsvackra och har skön stämning. Var dock beredd på mycket koraller - ska du till Gili-öarna är badskor i packningen att rekommendera.

Gili Trawangan bjuder på fart och fest

Störst av Gili-öarna är Gili Trawangan, och hit kommer också majoriteten av alla turister som besöker öarna. Nära hamnen på östkusten finns det mest intensiva centrumet på ön. Här trängs hotell och enklare guesthouses, restauranger, barer och nattklubbar, en liten marknad och nattmarknad och här är det mycket folk - dygnet runt. Det intensiva partylivet gör att det upplevs stimmigare runt midnatt än på förmiddagarna. Här är man vaken sent på natten och sover länge på dagen snarare än fångar soluppgången efter en lång natts sömn.

Men visst finns fortfarande en del autentiskt på ön. Mitt på ön finns det mer lokala centrumet, med skola, fotbollsplan och vardagsliv. Utvecklingen på Trawangan har gått fort, och fortsätter att öka. Den tidigare sömniga västkusten har sedan flera år börjat förtätas, och för att hitta ditt lugn får du ta cykeln och bege dig så långt ifrån hamnen som du kan. Inte för att det är särskilt långt - den charmiga ön Gili Trawangan cyklar du lätt runt på mindre än en timme.

För vilka passar Gili Trawangan bäst? De yngre, och/eller mer partysugna turisterna.

Gili Air - en lugn ö som faller alla i smak

Gili Air är storleksmässigt såväl som besöksmässigt den ö av Gili-öarna som hamnar i mitten, men geografiskt ligger den allra närmast Lombok av de tre. Här finns några få större hotell och i övrigt huvudsakligen boenden i bungalows med bästa strandläge. Klientelet är bredare än på Trawangan - hit åker barnfamiljen likväl som paren och kompisgängen. Att hitta lugn på Gili Air är enkelt, och vardagslivet pågår sida vid sida med turismen. Samtidigt är inte heller mer intensiv känsla långt borta, utan på ön finns gott om restauranger, caféer och barer.

För vilka passar Gili Air bäst? I princip alla - från de som söker lugnet till de som vill kunna se folk, äta bra och sitta vaken länge vid en skön bar och höra vågorna rulla in på stranden långt inpå småtimmarna.

Gili Meno - för romans och havssköldpaddor

Den mellersta av Gili-öarna heter Gili Meno och är också den minsta av dem, liksom den tveklöst lugnaste. Meno har ännu inte exploaterats som Air och Trawangan, saknar service som ATM och shopping och trots de kortare avstånden känns det långt mellan restaurangerna och hotellen. Här råder lugnet och du kan lätt hitta din enkla bungalow direkt på stranden. Utanför Gili Meno är snorklingen underbar, och chansen att träffa på en havssköldpadda stor.

För vilka passar Gili Meno bäst? Den som söker lugnet, kanske paret på bröllopsresa som vill ha romantisk och enormt vacker inramning - och inte så mycket mer?