Uluwatu på Bali

På Balis sydvästra spets, längst västerut på halvön Bukit, hittar du området Uluwatu. Det är en av Balis mest spektakulära platser, med sina kalkstensklippor som störtar dramatiskt skarpt ned mot havet. Området har blivit utsett till ett av de vackraste kustområdena på Bali - och vi är beredda att hålla med. Det som drar turisterna till Uluwatu på Bali är det mäktiga Uluwatu-templet, den vackra utsikten och inte minst de många stränderna med surfning i absolut toppklass.

Besök det mäktiga Uluwatu-templet

I området hittar du mäktiga Uluwatu-templet. Templet är ett populärt utflyktsmål och bjuder på en fantastisk utsikt och dess majestätiska läge på kanten av höga, branta klippor som störtar ner i havet ger en dramatisk inramning. Uluwatu-templet - även kallat Pura Luhur Uluwatu - anses vara ett av Balis sex viktigaste tempel, och det sägs skydda öns invånare mot onda andar från havet. Du kan utforska templet och dess omgivningar till fots. Vilda apor förstärker det häftiga intrycket ytterligare - men var försiktig med lösa föremål eller mat i dina väskor. Det kan trigga igång aporna och få dem att bli mer närgångna än vad som kanske känns helt lugnt och tryggt.

Att gå in i tempelområdet kostar en mindre avgift, och du behöver klä dig enligt vad som anses anständigt. Allra populärast är det att besöka templet i solnedgång och att komma dit i tid till att himlen börjar glöda är värt både sitt rykte och ett besök trots turistmassorna. I solnedgången hålls dessutom varje dag en dramatisk dansshow kallad ”Kecak fire dance” som innefattar vackra kläder och intensiv dansenergi och som bygger på hinduiska sägner och ritualer.

Bra surfing på stranden Uluwatu Beach

På stranden Uluwatu beach trivs inte minst de mer erfarna surfarna - vågorna här är stora, tubformade och slår in med hög hastighet och kraft mot stranden. Det gör Uluwatu till ett av Balis mest välkända surfbryt, och surfningen är i världsklass. Stranden är vacker och ligger inramad av höga berg, och är förutom surfningen värd ett besök mer för inramningen än för möjligheterna till sol och bad. Här finns flera restauranger och hotell med bästa utsikt.

Några fler vackra stränder i närheten av Uluwatu är vykortsvackra Padang-Padang, Balangan, Bingin, Dreamland och Suluban.

Det har blivit populärt att gifta sig eller förnya sina äktenskapslöften vid bildsköna Uluwatu och numera finns på en klippa även ett fint kapell med vacker utsikt. Tirtha Wedding Chanel har mestadels glasväggar som ger en panoramavy över havet, plats för hundratals personer och en pool som ger häftiga reflektioner för extra vacker inramning och dito foton.