Monkey Forest i Ubud

Gillar du apor ska du definitivt bege dig till Monkey Forest i Ubud. Apreservatet som bara ligger en kvarts promenad från centrala Ubud är som hämtat ur Djungelbokens värld. Den täta skogen i reservatet lär bestå av 186 olika trädarter. Höga slingrande banjanträd, palmer och mosstäckta tempel skapar en perfekt naturlig miljö för de drygt 600 aporna som bor i parken. Aporna som lever i Monkey Forest heter makaker och tillhör familjen markattartade apor.

Aporna gillar besök och är inte ett dugg folkskygga. Tvärtom, bli inte förvånad om du plötsligt får en apa hoppandes på huvudet. Aporna älskar smycken, mobilkameror, speglar och allt som glimmar. Det händer dagligen att de snor åt sig olika attiraljer från besökare som inte följer föreskrifterna som reservatet informerat om.

Däremot får besökare mata aporna med bananer som går att köpa i ett speciellt bananstånd inne i reservatet.

Lär dig om apor och deras miljö

Monkey Forest är förutom ett apreservat även ett forskningscenter där du kan lära dig mer om olika apor och den miljö de trivs bäst i. Förutom själva aporna finns här även tre spännande tempel som är kring 700 år gamla.

Monkey Forest drivs enligt den balinesiska filosofin Tri Hata Kana som innebär tre sätt för att må bra och nå lycka. De tre sätten handlar om:

  • Harmoni människor emellan.
  • Harmoni mellan människa och natur.
  • Harmoni mellan människa och Gud.

I reservatet innebär detta rent praktiskt förutom forskningen och bevarandet av apornas naturliga miljö, även att man på området utövar olika religiösa ritualer. Du kommer också att se statyer i skogen. De symboliserar den heliga energi som finns i reservatets tempel.