En resa till Ubud

Mitt på Bali hittar du mytomspunna byn Ubud - det många kallar ”det äkta Bali”. Här blandas intensiv natur och grönska med stark kultur och traditioner. Ubud utgör också något av Balis - och hela Asiens - yogacentrum. Ubud har länge varit en kärna för de mer kreativa uttrycken av konst - som dans, rörelse och musik såväl som mer traditionell konst som skulpturer och målningar. Här samlas idag mängder av turister, och alla vill få en del av den starka balinesiska känslan och kulturen. Ubud är det ultimata stället för att få allt det som Bali står för samlat på ett och samma ställe, och fungerar samtidigt som en bas för att utforska närområdet med allt det Bali har att erbjuda när det kommer till kultur och natur. Nära Ubud hittar du vacker natur, magnifika risfält, spännande vulkaner, djupa grottor, häftiga vattenfall, charmiga små byar, konst- och hantverkssamhällen, mäktiga palats och traditionella tempel.

Förvänta dig dock inte en orörd plats. Även om Ubud tidigare mest omtalats som en fristad för backpackers, konstnärer och bohemer så är det idag betydligt fler än så som besöker staden. Några exempel på det är konstant trafikstockning och att det mitt i centrum ligger ett Starbucks-café i ett gammalt magasin. Kanske är det det ultimata tecknet på vad Ubud är idag till skillnad från vad det tidigare varit? Å andra sidan finns det många som anser det vara ett av världens bästa och häftigaste Starbucks - och i övrigt saknas de stora snabbmatskedjorna i Ubud. Ubud må växa snabbt - men är en plats värd att besöka för alla Bali-turister som vill förstå mer vad ön handlar om, långt ifrån vackra stränder och klassisk sol- och badturism.

Saker att se och göra i Ubud - 10 tips

  1. Besök Monkey Forest. Det är en magisk plats för vuxna såväl som barn, både för de vilda aporna och för det mäktiga parkområdet.
  2. Åk på utflykt i omgivningarna. Nära Ubud hittar du Balis bästa risterrasser, vattenfall och ja - all natur du kan tänka dig.
  3. Gå en matlagningskurs. Den börjar på morgonen med ett besök på den lokala marknaden i byn, och sedan får du lära dig att tillaga den smakrika balinesiska maten. En ledtråd: det mesta börjar med jordnötter i jordnötssås…
  4. Shoppa. I Ubud hittar du en uppsjö av butiker av alla möjliga slag, och på den dagliga marknaden hittar du allt från souvenirer och smycken till vacker konst. Glöm inte att pruta - men se till att göra det trevligt och ”lagom”.
  5. Och apropå konst - besök gallerier, med utgångspunkt vid marknaden såväl som på andra platser runt om i samhället.
  6. Ät riktigt bra mat. Utbudet av restauranger i Ubud är enormt. Spetsa det med härliga Coffee shops och caféer som serverar färgglada, hälsosamma smoothie bowls. Här finns något för alla smaker, oavsett tid på dygnet.
  7. Gå på yoga. Det finns en uppsjö av yogastudios runt om i Ubud och en av de allra mest kända är klassiska Yoga barn.
  8. Lyxa till det med en natt på hotell med utsikt över risterasserna och regnskogen. Runt Ubud finns många häftiga hotell med overkligt coola infinitypooler mot Ubuds mäktiga natur.
  9. Ta en massage eller annan skönhetsbehandling. I Ubud ligger SPAn och andra institut tätt och kompetensen är hög.
  10. Gå på en dansuppvisning. I Ubud finns varje kväll shower med traditionell balinesisk dans med olika uttrycksformer.