Bra surfing på Bali

En väldigt stark anledning till att Bali drar så många besökare är öns fantastiska möjligheter till surf. På Bali håller surfen världsklass, och det finns ställen och vågor för alla från nybörjaren till de allra mest avancerade och rutinerade surfarna. På Bali är du aldrig långt ifrån ett uthyrningsställe av surfutrustning, och det finns otaliga sätt att lära sig. Gå en kurs, hyr en instruktör eller din egen bräda och njut av vågorna på egen hand - alla sätt är bra sätt för surf på Bali. Runt ön hittar du många ställen och stränder med surfbryt av olika svårighetsgrad.

Bra ställen att lära sig surfa på - 3 tips

Här är tre platser som är perfekta för dig som är nyfiken på surfing, men inte har så mycket tidigare erfarenhet.

1. Kuta

Kuta är Balis mest kända och välbesökta strand, och för dig som är nybörjarsurfare passar stället perfekt. Här hyrs brädor ut på långa band, vågorna är ofta snälla och på stranden erbjuder locals surflektioner som komplement till de längre kurser som surfföretagen i byn tillhandahåller.

2. Seminyak

Där Kuta slutar i norr tar Seminyak vid, och de båda strändernas surf påminner om varandras. Det är inte fullt lika tätt mellan surfställena i Seminyak, men vid brytet Oberoi finns ofta riktigt bra vågor för nybörjaren.

3. Canggu

Canggu strax norr om Seminyak är en kulturell smältdegel - här bosätter sig många av de som stannar på Bali en längre period, och bland charmiga gator och mängder av risfält poppar hälsocaféer och restauranger upp i hög takt. Denna numera populära by har flera kända surfbryts, och de som är mer nybörjarvänliga är Old Mans, Batu Bolong och Berawa.

Surfing för den med erfarenhet - 4 tips

Här är fyra platser som är perfekta för dig som är en rutinerad sufare - här finns vågor av världsklass!

1. Uluwatu

Vid Uluwatu, ett område på sydvästra Bali som uppskattas extra för sin dramatiska natur med kalkstensklippor som störtar ner i havet, finns flera bra surfbryt för den mer erfarne surfaren. Strax norr om Uluwatu hittar du populära Suluban och den exotiska stranden Padang-Padang bjuder på bra surf i kombination med en drömlik strand. Även Impossibles och Bingin är populära ställen för surf i Uluwatu-området.

2. Green Bowl

Green Bowl på Balis södra spets är en vacker strand som ligger lite otillgängligt till, och det krävs att du går ett hundratal trappsteg för att nå till stranden. Tack vare den lite trixiga vägen bjuder Green Bowl på den typ av avskildhet som många surfare uppskattar - i kombination med bra surf, förstås.

3. Keramas

I Gianyar på Balis östkust ligger en svart vulkanstrand som belönats med några av Balis absolut bästa vågor, och här hålls regelbundet större tävlingar.

4. Nusa Lembongan

Ön Nusa Lembongan sydöst om Bali bjuder surfarna på flera bra surfbryt. Brytet Shipwreck tilltalar surfare av olika erfarenhetsgrad, men den som kan sin surf hittar områdets allra bästa vågor.