Besök Ulun Danu Bratan

Om Bali är minst lika känt för sina många tempel som för sina stränder, så är templet Ulun Danu Bratan det tempel som förekommer på kanske allra flest bilder och sticker ut extra i det stora utbudet. Ulun Danu Bratan-templet kallas ibland för ”vattentemplet” och är byggt på en liten ö i den lummiga sjön Lake Beratan som ligger hela 1200 meter över havsytan. Templet uppfattas som att det flyter i den smått magiska sjön, som i rätt väder omges av vacker dimma eller intensiva reflektioner från de omgivande bergen. Sjöns höga läge betyder att vädret här är skiftande, och det är alltid många grader kallare än det är vid Balis kuster. Hela atmosfären vid templet och tempelområdet skiljer sig från Balis andra delar. Luften är kallare och friskare, naturen mer lummigt grön och hela miljön upplevs ren och fräsch.

Tempelområdet vid Ulun Danu Bratan består av ett antal olika tempelbyggnader av traditionell balinesisk arkitektur och en stor park, och utforskas bäst till fots. Att se allt tar mellan en och två timmar, och vill du åka båt på sjön får du lägga till lite ytterligare tid. Inträdet ligger på (2018) 50 000 IDR för vuxen och halva priset för barn, och tempelområdet har öppet från 8-18 de allra flesta dagarna på året. Templet har många besökare, och lägst tryck är det ju tidigare på dagen du kommer.

Besök templet Ulun Danu Bratan - med bil

Ulun Danu Bratan-templet ligger ungefär mitt på Bali, runt 1,5 timmes bilfärd norr om Ubud eller 2,5 från någon av stränderna i sydväst - som Kuta eller Seminyak. Att åka med en privat chaufför/guide till templet är det enklaste sättet. Eftersom det är en bit att åka och tempelbesöket inte tar mer än ett par timmar, så kan det vara lämpligt att hyra din chaufför för en hel dag och kombinera med att utforska mer i närområdet. I närheten finns till exempel ett flertal vattenfall, sjöar, en höghöjdsbana, öns största botaniska trädgård Bedugul Bali Botanical Garden - och bilresan bjuder konstant på vackra vyer över Balis inland med sina grönskande kullar och många vidsträckta risfält.

Ulun Danu Bratan byggdes år 1634 av en kung i ett av furstendömena, för att hylla några av de hinduiska gudarna och främja jordens bördighet, mänsklig välfärd och för att hylla bevarandet av naturen och universum.