Fakta om Södra Goa

 • Huvudstad

  New Delhi
 • Valuta

  Indiska rupier (INR)
 • Språk

  Hindi, engelska
 • Folkmängd

  1 817 000
 • Tidsskillnad

  +4,5 timmar

Pass och visum

Läs om pass- och visumregler här

Reserekommendationer

UD’s reserekommendationer och säkerhetspolitisk information

Utrikespolitiska Institutet

Vaccination

Rådgör med läkare eller vaccinations-central.

Prisnivå


1,5 liter vatten
ca 3:-

Prisexempel från Panaji

Bra att veta

 • Sol och bad

  Södra Goa har de finaste stränderna, både breda och med finkornig sand. Längs stränderna Varca och Cavelossim ligger ett pärlband av mer eller mindre lyxiga hotell som är som små resmål i sig, med restauranger, sportaktiviteter och underhållning.

  Med ett bra läge nära både Margao, flygplatsen och tågstationen har Colva Beach blivit södra Goas mest besökta strand. Tack vare att den är lång och bred så det är sällan någon trängsel och här finns många beach shacks och barer. Några är öppna året om och dygnet runt...

  Nästan längst i söder ligger det som tidigare var en riktig paradisstrand, Palolem. Idag betydligt mer frekventerad än för 20 år sedan men fortfarande charmig, halvmåneformad och med ljus mjuk sand. Ännu en bit söder ut ligger de lugna stränderna Colomb Beach och Butterfly Beach.

 • Resa med barn

  För familjer med lite äldre barn finns det mycket spännande att uppleva i Goa, men försök inte att "hinna se allt" på en dag eller två. Trafiken genom städerna flyter långsamt och vägarna är ofta i dåligt skick så gör istället ett urval av sevärdheter som familjen verkligen vill se. Att hyra bil med engelsktalande chaufför brukar vara bekvämast.

  Vid många av Goas stränder kan det stundtals vara kraftiga underströmmar varför icke simkunniga personer och barn avråds från att bada ensamma.

 • Resor på egen hand

  Tack vare att våra resor till Goa går med reguljärt flyg kan boka en vistelse med flexibel reslängd.

  TUI har inga guider på resmålet men du kan nå vårt onlinecenter med telefon, mejl eller sms – från två veckor före din avresa tills du reser hem.

 • Restauranger och nöjen

  Du behöver garanterat aldrig gå hungrig när du är i Goa. Förutom att nästan alla hotell erbjuder en blandning av västerländska rätter och klassisk indisk mat så finns det många marknadsstånd och fruktförsäljare på stranden och längs badorternas huvudgator.

  Vid nästan alla stränder hittar du dessutom beach shacks, små för säsongen uppbygda restaurangskjul. Här sitter du med fötterna i sanden, dricker inhemskl öl, äter färska skaldjur, grillad fisk eller indisk curry. De mer permanenta restaurangerna ligger en bit upp från stranden, är ofta lite finare med bättre toaletter, mer påkostad inredning och luftkonditionering.

  Många unga indier ur den växande medlklassen kommer till Goa för att roa sig så nöjesutbudet växer stadigt. Några av de mer kända uteställena finns vid Vagator, Baga och Anjou. Många hotell har egna nattklubbar.

 • Shopping

  I norra Goa finns bland annat den välkända hippiemarknaden i Anjuna och nattmarknaden i Arpora med allt från smycken och sjalar till kryddor och kläder.

  Bor du i södra Goa och vill shoppa och uppleva indiskt vardagsliv tar du enkelt en taxi in till marknaden i Margao.

  I Goas huvudstad Panjim finns det både traditionella marknader och butiker och varuhus i mer västerländsk stil.

 • Ta sig runt

  Enkaste sättet att ta sig runt i Goa är med taxi. Vill du göra lite längre utflykter kan det löna sig att hyra bil med chaufför för en heldag. Chaufförerna talar i regel bra engelska och fungerar ofta även som guider. För bokning och priser hör med personalen på ditt hotell.

  Ett billigare alternativ är förstås att åka lokalbuss eller tåg. Räkna med att det kan vara ganska trångt, men det är garanterat ett mer spännande alternativ!

  Från flygplatsen Dabolim till Colva Beach tar det ca 35-45 minuter, till Varca Beach ca 50-60 minuter och till Cavelossim Beach en dryg timme.

 • Upplev mer

  På hotellen, vid de flesta av Goas stränder och i de större orterna finns det utflyktsarrangörer som ordnar delfinturer, turer till Old Goa, fisketurer och besök på kryddplantager. Hör dig för på ditt hotell eller med andra turister som du träffar vilka utflykter och vilka arrangörer de rekommenderar.

  Några platser väl värda att besöka:

  Old Goa var huvudstad i den portugisiska kolonin som grundades efter att Afonso de Albuqurque hade kommit hit sjövägen år 1510. Orten är känd för sin kolonialarkitektur och sina kyrkor och kallas ofta för "Österns Rom". I mitten av 1700-talet flyttade de flesta av portugiserna till närliggande Panjim som sedan dess fungerar som Goas administrativa huvudstad och Old Goa började långsamt förfalla. Tack vare att Old Goas kyrkor numera finns med på Unescos världsarvslista pågår dock försiktiga renoveringar.

  Chapora Fort byggdes i början av 1700-talet för att försvara inloppet till floden Chapora. Idag helt i ruiner men fortfarande populärt att besöka för sin fina utsikt. Och för chansen att få se en filminspelning, fortet förekommer ofta i olika Bollywoodfilmproduktioner. I själva Chapora, som är en gammal fiskeby, finns många restauranger som serverar färsk fisk och skaldjur.

  Dudhsagar Vattenfall ligger i en nationalpark några timmars bilresa in från kusten. Ett bra utflyktsmål för dig som vill få andra, grönare naturupplevelser än det som havet och stranden kan erbjuda.

  I södra Goa heter huvudorten Margao som erbjuder stort utbud av shopping och matställen. I närheten ligger bland annat Chandor, känd för sin långa historia, kolonialbyggnader och Trettondagsprocession samt Chandrapura, där förhistoriska bosättningar från 400-talet f. Kr har hittats.

  Loutulim norr om Margao anses av många vara en av Goas vackraste byar tack vare de välbevarade kolonialbyggnaderna från portugisiska imperiets glansdagar.

 • Valuta och kreditkort

  Indiska rupier (INR). Kreditkort som VISA, Mastercard och American Express accepteras allmänt. Det finns uttagsautomater på de större turistorterna.

  Det är svårt att växla skandinavisk valuta i Goa, så ta med US-dollar eller eurosedlar. För mer information om valuta och växelkurs kontakta din bank eller växlingskontor.

 • Resa med rörelsehinder

  På respektive hotellsida hittar du information om hotellets faciliteter och rummen under fliken ”Hotellfakta”. Om rum specialanpassade för personer med rörelsehinder finns tillgängliga på hotellet finns där även mer information om dessa.

 • Viktig information

  Med tanke på det varma, fuktiga klimatet är det mycket viktigt att dricka mycket vatten, juice och andra alkoholfria drycker under dygnets vakna timmar. Komplettera gärna med vätskeersättning om du på kvällen känner att du inte fått i dig tillräckligt med dryck under dagen. Gör du detta och dessutom använder handsprit efter varje toalettbesök och före varje måltid är chansen stor att du slipper drabbas av orolig turistmage. Om du ändå drabbas och vill komma i kontakt med en läkare, tala med hotellpersonalen.

  Observera att det stundtals förekommer stora vågor med kraftiga underströmmar och att de flesta stränder saknar badvakter.