Kalamaki beach

Om du åker till Grekland för att utforska landets stränder har du i princip ett heltidsjobb framför dig. Här finns öar, vikar och stränder i all oändlighet att lära känna närmare. Ön Zakynthos, som brukar gå under smeknamnet Zante, ligger längst söderut av de Joniska öarna och är en populär turistö av förståeliga skäl. Ön brukade kallas för ”Orientens blomma” och är en mix av grönska, klarblått hav, vilda klippor och vackra stränder.

Ön har en 123 kilometer lång och kraftigt varierande kustremsa. Öns västra sida är bergig med branta stup, medan östra sidan är ett pärlband av vackra sandstränder. En av dessa är Kalamaki som ligger i Laganabukten på sydöstra Zakynthos.

Långgrund och barnvänlig

Kalamaki är ett samlingsnamn för både en mindre ort och dess strand. Själva orten är liten, men ändå tillräckligt stor för att du ska kunna hitta något att äta i restaurangerna och barerna längs huvudgatan. Det lugna tempot gör att många turister söker sig till just Kalamaki.

Kalamaki beach är en långgrund och därmed barnvänlig strand med finkornig och ljus sand. Vattnet är klart och gör sig utmärkt för bad. Följer du stranden söderut kan du ta dig hela bort till grannorten Laganas, där både restaurangutbudet är större och pulsen högre än i Kalamaki.

På Kalamaki beach finns både trampbåtar, solsängar och parasoller att hyra, här finns också toaletter och duschar. Ligger du på stranden kommer du med all säkerhet även att få se flygplan flyga in över stranden för att landa på den närliggande flygplatsen.

Besöks ofta av havssköldpaddor

Liksom flera andra stränder runt om på Zakynthos har Kalamakis strand blivit omtalad och uppskattad eftersom de utrotningshotade havssköldpaddorna Caretta Caretta återvänder hit varje sommar för att gräva ner sina ägg i sanden. Varje hona lägger ett hundratal ägg varje år och det är onekligen en mäktig syn att få se en skymt av havssköldpaddorna. För att skydda äggläggningsplatserna och bevara sköldpaddornas bestånd är delar av Kalamaki beach strandskyddad under vissa tider av året.

Under perioden maj-oktober är det endast tillåtet att vara på stranden mellan kl 07-19 och det kan också finnas specifika och avgränsade platser på stranden där besökarna inte får vistas för att skydda äggen.