Samos bästa stränder

Ön Samos tillhör, liksom bland annat Lesbos och Chios, den grekiska ögruppen Nordöstra egeiska öarna. Tempot på Samos är relativt lugnt, vattnet är lika kristallklart som inbjudande och många av stränderna har inslag av småsten. Här har vi utan inbördes ordning listat ett gäng strandfavoriter att ta sikte på.

1. Kokkari Beach - vacker stensstrand

Om du gillar klapperstensstränder är Kokkari Beach en strand att ta sikte på. Här kan du ofta räkna med friska vindar och härliga vågor, vilket har gjort stranden till ett populärt tillhåll för vindsurfare. Om du själv känner dig sugen på att dra ut och utmana vindarna och det turkosblåa havet ligger ett surfcenter vid ena änden av stranden. Vindarna, vågorna och det faktum att det snabbt blir djupt från strandkanten gör att stranden inte är ett förstahandsval för barnfamiljer.

2. Samiopoula - paradiset på Psalida Beach

Samiopoula betyder ”lilla Samos” och är i själva verket en liten ö strax utanför Samos sydkust. Det karga landskapet består mest av klippor, hällar och låga byskar, men som en guldkista i slutet av regnbågen hittar du här en minimal paradisstrand. Stranden kallas för Psalida Beach och består av 50 meter finkornig sandstrand, som får sällskap av kristallklart vatten som skiftar i turkost. Det här är ingen klassisk turiststrand med faciliteter av alla tänkbara slag, du gör därför bäst i att packa med dig en väska med fika, solskydd och inte minst vätska.

3. Potami Beach - en skön atmosfär

På nordvästra Samos, drygt en halvtimmes promenad från den större orten Karlovasi, hittar du denna vackra och omtyckta badstrand - där många av grekerna själva föredrar att bada. Potami Beach består till större del av småsten med inslag av sand, vattnet är kristallklart, vågorna härliga och stämningen är avslappnad. Tänk dock på att det snabbt blir djupt när du kliver ut i vågorna, vilket gör att barnfamiljer får hålla extra uppsikt. Glöm heller inte att ta med badskor! Solstolarna på plats kan du oftast låna mot att du köper något att äta och dricka av respektive tavernaägare.

4. Livadaki beach - gömd strandpärla

Denna gömda lilla badvik, omgiven av låga klippor, hittar du på nordöstra Samos. Sanden är inte timglaslen och stranden inte särskilt stor, men palmerna på stranden, det turkosblå havet och avsaknad av kommers (det är gratis att låna solstolar) ger en skön stämning som gör att badgästerna gärna återvänder. Det är inte helt enkelt att ta sig hit, de sista kilometrarna består av en smal grusväg - men bilresan är värd mödan! Stranden är relativt långgrund och passar därför bra för barnfamiljer.

5. Potokaki beach - spana på flygplan

Alldeles nära både flygplatsen och Phytagorio på sydöstra Samos ligger Potokaki beach, en livlig strand med mycket aktivitet. Den flera kilometer långa stranden består av både sand och småsten och är relativt långgrund. Vattnet i anslutning till Potokaki beach är alldeles klart, vilket gör stranden lämplig för snorkling. Längs stranden finns allt från tavernor till olika typer av vattensporter, exempelvis surfing och jetski. Det faktum att stranden ligger så pass nära flygplatsen kan vara källa till både fascination och irritation.