Samipoula

Den lilla ön Samiopoula, som kan översättas till ”lilla Samos”, ligger en kort båttur från Samos södra kust. Avståndet från Samos kust är en knapp kilometer och att ta sig till ön tar bara en timme från Pythagorion. Det finns daggliga avgångar med motorbåt eller mindre fiskebåtar, något mer regelbundna avgångar sommartid.

Psalida Beach - ett litet paradis

På Samipoula finns en handfull bofasta och bara några hus, ett par kyrkor och en liten taverna. Ön bjuder på kargt landskap med mest stenhällar, klippor, låga buskar och några tråd som olivträd och cypresser, och vilda getter strövar fritt. Ön är ynka 800 meter lång, och att gå runt hela ön innebär en sträcka på runt 2,5 kilometer.

På Samipoula ligger en liten strand - Psalida Beach - som bara är runt 50 meter lång, insprängd bland klippor och natur, men som trots sin ringa storlek anses vara en av de allra bästa stränderna Samos har att erbjuda. Sanden är finkorning och mjuk, och vattnet lugnt och turkost kristallklart. En bit paradis!

Glöm inte att ta med picknick

Det är väldigt begränsat utbud på ön och inte minst på stranden som är helt naturlig utan faciliteter. Säkrast är således att ta med det du tror dig behöva under dagen, som vatten, solskydd och något att äta. Det finns några få parasoller på stranden (gratis) men inga solbäddar. För barn passar stranden utmärkt tack vare sitt lugna vatten, och det finns goda snorklingsmöjligheter bara genom att vada ut i det lugna vattnet.
Under stora delar av dagen är Samipoula lugnt och orört, och känns som en riktig oas, men det stannar regelbundet till båtar för att göra stopp på denna paradisstrand under båtutflykter, så emellanåt är det en hel del besökare på stranden.

Om du vill ha omväxling till Samipulas underbara strand så rekommenderas en promenad till de två små och charmiga kapellerna, Agia Pelagia och Analipsis, som förstärker den lilla öns känsla.