Tsambika beach

Rhodos är ett paradis för bad- och solsugna semesterfirare och ön vimlar av stränder för alla tycken och smaker. Tsambika beach är en uppskattad och nästintill stenfri sandstrand som ligger på Rhodos östra kust, drygt tre mil söder om Rhodos stad.

Den 800 meter långa och halvmåneformade stranden har varsin klippig udde på respektive strandsida. Denna naturliga start- och slutpunkt för stranden skapar en liten skyddad havsvik där vattnet blir både lugnt och varmt. Eftersom stranden är relativt långgrund, vattnet är klart och sanden dessutom är finkornig gör sig Tsambika beach även populär för barnfamiljer.

Flera aktiviteter på stranden

För den som vill ha omväxling från livet i en solstol finns en mängd olika vattensporter att prova på, bland annat kajak och parasailing. I strandbutikerna finns också möjlighet att köpa mindre gummibåtar och snorkelutrustning för att få ut mesta möjliga av ett besök vid havet.

Barn och ungdomar brukar uppskatta det avgränsade området med äventyrsbad. Här finns stora uppblåsbara klätterställningar i hinderbanestil samt vattenrutschkanor där familjens yngre förmågor lätt kan leka bort några timmar.

Sevärdheter med vacker utsikt

För dig som vill varva strandlivet med kulturupplevelser finns anledning att promenera bort mot strandens norra ände, varifrån du kan ta dig vidare uppåt mot Tsambikas kloster “The Virgin of Tsambika”. I detta lilla kloster kan du se en ikon av Jungfru Maria, som enligt legenderna kan hjälpa till med ofruktsamhet. Klostret har även fått ge namn till Tsambika beach. Som belöning för alla som orkar ta sig upp för de drygt 300 trappstegen från parkeringen till kullen väntar dessutom en enormt vacker utsikt över kustvyerna.

Tsambika beach - att tänka på

  • Solstolar och parasoll finns att hyra på plats. Kom dock tidigt på dagen om du vill vara säker på att haffa det du vill ha, stranden är populär och det är stor åtgång på prylarna.
  • Under sommartid blir sanden väldigt het, glöm inte att ta med badskor eller tofflor.
  • Södra delen av Tsambika beach är populär för nudistbadare, men är ingen officiell nudiststrand.
  • Vid stranden finns restauranger och caféer, samt även supermarket.
  • Närmaste större ort är Kolymbia. Kommer du hit med egen bil finns en stor parkering i anslutning till stranden. Det går även bussar från Rhodos stad till Tsambika beach, bussen stannar dock ofta vilket gör att det nästan kan ta ett par timmar att komma fram.
  • Ombytesbås, dusch och toalett finns i anslutning till stranden, ta med småmynt för betalning.