Prasonisi

Prasonisi är det grekiska ordet för ”grön ö”, och på Rhodos är Prasonisi en udde på sydöstra delen av ön - Rhodos sydligaste punkt - runt 92 kilometer från Rhodos stad och 40 kilometer från Lindos. Under sommaren, när vattnet är tillräckligt lågt, är udden en halvö sammanbunden med Rhodos medan den om vintern om vattnet är högt nog blir till en egen ö.

Här möter Egeiska havet Medelhavet. Det som sammanbinder ön med Rhodos är en stor sandbank, och denna utgör en storslagen strand med kuststräckor mot båda håll. Längst ute på den sydliga udden finns en liten pittoresk fyr.

Ett paradis för surfare

Allra populäras är Prasonisi bland vindsurfare och kitesurfare, då det här är väldigt pålitliga vindar som är enkla att förutspå på förhand. De är inte allt för stormigt häftiga, utan vind och vågor ligger i en konstant riktning och skapar i det närmaste optimala förutsättningar för surfarna - vare sig det är vågorna eller vindarna som jagas.

Olika delar av området passar olika avancerade surfare, från nybörjaren till den mer avancerade. Det blåser för mycket för att det ska vara helt njutbart att solbada på stranden, och för bad finns lugnare vikar och stränder både sett till vågor och surfare som kommer i hög fart. Sidan mot Medelhavet är dock betydligt lugnare än den mot Egeiska havet.

Strand med god service

Det finns begränsad service på stranden, men utbud inkluderar supermarket, restaurang och toaletter.

Prasonisi har fått lida av det höga turisttrycket, med besökare som skräpat ner och kört med bil eller moped på stranden. Stranden är numera hårt packad och miljön är inte lika vacker som den en gång varit. Dessutom har havssköldpaddan ”Caretta Caretta” som tidigare häckade i området numera i princip slutat lägga ägg på och i närheten av ön. Det jobbas på insatser för att bevara miljön, men ännu finns inga tydliga åtgärder eller regler för att säkra den.

Enklaste sättet att nå Prasonisi är med hyrbil.