/Rhodos stad

Promenera i vallgraven runt Rhodos gamla stad

av Johan, Guide Online

Jag brukar ofta ta en promenad sent på eftermiddagen eller tidigt på kvällen. Ett av mina favorittips i Rhodos stad är att inte bara promenera i gamla stan och upptäcka den, utan att faktiskt leta sig ner i vallgraven utanför stadsmuren. Det finns inget vatten i graven, utan den har istället blivit en populär promenadslinga.

Det går dock inte att ta sig ner i vallgraven från broarna eller portarna in till gamla stan. Gå istället till hamnen i stan. Precis utanför muren finns en taxistation och intill den, mellan några små marknadsbodar, finns en liten ingång. När du väl hittat rätt är det bara raka spåret runt i vallgraven.

Det som gör vallgraven så speciell att gå i, är att den på sina ställen är otroligt bred, och du har höga, antika murar på båda sidor om dig. Gamla stan är vacker men det är först nere i vallgraven du inser hur massiv och imponerande platsen faktiskt är.

Går du hela vägen kommer du ut på andra sidan gamla stan. Härifrån kan du fortsätta längs bilvägen för att komma tillbaka till hamnen från andra hållet, en promenad som inte tar mer än en halvtimme i rask takt. Alternativt kan du gå in i gamla stan från andra hållet, längs de smala gatorna och de gamla husen tillbaka.

Gamla stan, ett måste när man är på Rhodos! Gamla stan, ett måste när man är på Rhodos!