Rhodos akropolis

Liksom många grekiska städer och byar så har den antika staden Rhodos sitt eget akropolis, bestående av ett helt område av forntida monument. Vackra tempel, stora helgedomar, viktiga publika byggnader och underjordiska platser där ritualer ägt rum utgör tillsammans Rhodos akropolis, som grävdes ut av italienska arkeologer år 1912-1945 för att senare fortsätta undersökas av grekerna själva, efter att ön åter blev grekiskt territorium efter andra världskriget.

Ligger på berget Monte Smith

Akropolis ligger på stadens högsta punkt, kullen Agios Stefanos i sydvästra utkanten av Rhodos stad. Berget kallas också Monte Smith, och det namnet används ibland som benämning på hela Rhodos akropolis. På grund av sitt läge på en höjd så byggdes monumenten som på terrasser i olika nivåer och med stöd av starka stödmurar.

Är du i Rhodos och vill ha en känsla för Grekland och Rhodos uråldriga historia är det hit du ska bege dig. En enkel promenad räcker - Akropolis är lätt att nå från stadens alla delar. Du promenerar västerut genom stadens centrum, längs havet och vidare upp mot Monte Smith. Väl uppe på kullens topp tornar monumentruinerna upp sig, liksom en vidsträckt utsikt mot stränderna och staden.
Bor du något längre ifrån kan du nå området med taxi, bil eller motorcykel.

Inga delar är avspärrade

Rhodos akropolis ligger inbäddat i naturen och upplevelsen av ett forntida monument, byggt av människor i naturlig kombination med den för ön så typiska naturen, är stark. Förutom att du här ser lämningar från antiken i form av tempelpelare, amfiteater och olympisk stadion så är utsikten magnifik. Rhodos akropolis är inte ett av Greklans mäktigaste eller största, men uppskattas desto mer för lugnet.

Inga delar är avspärrade, utan på Rhodos akropolis kan du fritt utforska de gamla ruinerna.

Området är i dag populärt som strövområde för lokalbefolkningen, och det är inte omöjligt att du stöter på en herde som vallar sina får bland monumenten, någon som är ute och promenerar eller ett idrottslag som har kvällens friidrottsträning på den gamla stadion. Extra vackert är det om du kommer i solnedgång, och på kvällen är templet på toppen av kullen belyst.

Stora delar av Rhodos akropolis återstår att gräva ut, och ännu vet ingen exakt vilka antika skatter och historia som gömmer sig under stora delar av de idag överväxta delarna av berget.