Palace of the Grand Master

Även om Grekland huvudsakligen förknippas med sin antika historia är det onekligen en väldigt speciell känsla att få strosa omkring i Rhodos medeltida miljöer. Rhodos gamla medeltida stad är omgiven av bastanta murar och hit bör du definitivt styra stegen under ett besök på Rhodos. Stadsdelen innanför murarna skapades under styret av Riddarna av Maltesordern som varade från 1300-talet fram till 1522, då Ottomanerna gjorde sitt intåg och blev herre på täppan.

Stormästarens Palats står i fokus

Den viktigaste byggnaden innanför de imponerande stadsmurarna är Palace of the Grand Master of the Knights of Rhodes, eller Stormästarens Palats som vi svenskar kallar byggnaden. Palatset ligger längst ner på Riddaregatan, Odos Ippoton, som är den viktigaste gatan i den medeltida staden.

Den 200 meter långa huvudgatan kantas av hus där riddarna bodde då det begav sig. Längs den här gatan finns också en före detta sjukhusbyggnad, som numera fungerar som ett museum, och Den Heliga Treenighetens kyrka.

Ett imponerande palats och museum

Den mest omtalade byggnaden i den medeltida staden är och förblir Stormästarens Palats. Det ursprungliga palatset byggdes redan under 600-talet, då i syfte att fungera som fästning och högkvarter. När Riddarna av Maltesordern tog över makten byggdes palatset om för att passa de behov som då fanns. Nu skulle slottet fungera som administrativt centrum och även som bostad för stormästaren själv.

Byggnaden stod emot Ottomanernas intåg, men dessvärre förstördes stora delar av palatset under en krutexplosion under 1800-talet. Den imponerande byggnad som idag står på plats blev återuppbyggd och restaurerad av italienarna under 1940-talet och renoverades senare ytterligare av den grekiska staten.

Innanför palatsets portar väntar en mäktig innergård med två våningar med rader av fotovänliga stenvalv. Här klättrar murgröna längs väggarna och på gården finns även respektingivande statyer från antiken. Inne i själva palatset finns över 150 rum, av dessa är enbart 24 stycken öppna för allmänheten. I rummen finns en mängd historiska utställningsföremål från olika tidsperioder. Ett besök på Stormästarens Palats blir med andra ord en perfekt omväxling till en sol- och badsemester på Rhodos.