Lindos Akropolis

De allra flesta förknippar namnet Akropolis med det berömda byggnadsverket uppe på akropolisklippan i Aten. Faktum är att namnet akropolis är en sammansättning av två ord som härstammar från grekiskans ”akron” och ”polis”, vilket kan översättas ungefär ”högsta punkt” respektive ”stad”. En sådan här plats med tillhörande tempel fanns i de flesta grekiska städer under antiken, även om Atens variant har kommit att få huvudrollen under modern tid.

Rhodos har sin mindre motsvarighet till Atens maffiga tempelruiner på en klippa i byn Lindos, som ligger på Rhodos östra kust. Lindos var en av de ursprungliga grekiska städerna på Rhodos, tillsammans med Ialysos och Kameiros. Idag är Lindos en populär turistdestination som lockar med sina typiska vitkalkade små hus och tre inbjudande badstränder, men den antika historiens vingslag i byn är fortfarande påtagliga i allra högsta grad.

Antika tempelrester på Lindos klippa

Lindos Akropolis lät byggas i dorisk stil av tyrannen Cleobulus, som i slutet av fyrahundratalet f.Kr. valde att bygga detta tempel på en plats där ett annat tempel tidigare hade stått innan det totalförstördes i en brand. Allt eftersom åren gick och nya härskare rådde i Lindos genomgick Cleobulus ”nya” tempel Lindos Akropolis förändringar på alla möjliga plan. Flera hundra år efter att templet uppfördes byggdes ett romerskt tempel upp bredvid Akropolis. Ytterligare hundratals år senare kom Maltesordens Riddare hit och lät bygga en fästning. Därefter lämnades fästningen över till Ottomanerna, som i sin tur förstärkte byggnadskonstruktionen uppe på klippan så att den skulle kunna klara av ett potentiellt krig. Det fanns aktivitet i borgen ända fram till 1844, då den slutligen övergavs.

Platsen är med andra ord en guldgruva sett från ett historiskt perspektiv, vilket också det Danska Arkeologiska Institutet såg till att ta tillvara på. Under utgrävningar i Lindos under 1920-talet och 1952 kom de antika lämningarna till sin rätt och går idag att beskådas uppe på Lindos klippa. Här hittar du allt från rester av statyn Athena till pampiga pelare, ett offringsbord och en relief från ett fartyg som är uthugget i berget - allt inramat av en pampig utsikt över havet från Lindos bästa möjliga utsiktsplats.

Ett annat imponerande byggnadsverk som genom historien har förknippats med den grekiska ön Rhodos.