Kolossen på Rhodos

Kan ni namnen på världens sju underverk, även kallade antikens sju underverk? Den omtalade listan hyllar byggnadsverk från antiken som fram till dess utgjorde människans största och mest beundransvärda byggbedrifter genom tiderna. På den grekiska ön Rhodos, i storleken jämförelsebar med Öland och bland oss svenskar mest känd som en destination för sol och bad, tronade Kolossen av Rhodos upp sig som ett av de imponerande underverken innan det förstördes av en jordbävning.

Av de sju underverken står bara ett kvar till allmän beskådan i Egypten för turistmassor från hela världen, alla andra har liksom Kolossen på Rhodos gått olyckliga öden till mötes.

En bronsstaty av solguden Helios

Under antiken var Rhodos en plats på jorden som blomstrade med filosofiska skolor, livfulla marknader och myllrande hamnliv. På ön fanns inte mindre än 3000 statyer och kronan på verket var givetvis Kolossen på Rhodos som porträtterade solguden Helios - Rhodos beskyddare. Den drygt 30 meter höga bronsstatyn byggdes av skulptören Charles av Lindos, som uppenbarligen lyckades skapa ett mästerverk vars rykte lever kvar ett par tusen år senare.

Statyn lär ha tagit tolv år att bygga, men totalförstördes under en jordbävning bara ett femtiotal år efter färdigställandet. Ingen vet med säkerhet var statyn har stått, en av teorierna är att den var placerad i Mandrakihamnen i Rhodos, ungefär där de två rådjursstatyerna Elafos och Elafina idag står på varsin pelare vid mynningen in till hamnen.

Lämningarna blev en sevärdhet

Lämningarna efter statyn låg kvar på samma plats i drygt 800 år och blev en sevärdhet i sig. Erbjudandet från Egyptens kung Ptolemy III om att bygga upp statyn igen nekades av stadens invånare efter att ha rådfrågat oraklet Delfin. Resterna fick alltså ligga kvar ända fram till 600-talet, då araberna erövrade ön och sålde rasmassorna efter Kolossen på Rhodos till en köpman. Denna köpman ska enligt ryktena ha behövt nästan tusen kameler för att frakta delarna tillbaka till sitt hem.

Vad som sedan hände med resterna efter den en gång så mäktiga Helios-statyn förtäljer inte historien.

Antikens sju underverk

Antingens sju underverk, Kolossen på Rhodos inkluderad, är följande.

  1. Cheopspyramiden.
  2. Babylons hängande trädgårdar.
  3. Zeusstatyn i Olympia.
  4. Artemistemplet i Efesos.
  5. Mausoleet i Halikarnassos.
  6. Kolossen på Rhodos.
  7. Fyrtornet på Faros.