Filerimos

Pinjeträd och Cypresser kantar vägen som leder upp till berget Filerimos. Härifrån är vyn fantastisk och vid klart väder kan man se ända bort till den turkiska kustremsan. Under antiken låg här Lalyssos akropolis, staden Lalyssos som blomstrade under 400-talet f.Kr. Det var en av de tre största städerna på ön. Enligt sägen anlände en munk från Jerusalem till området på 1200-talet och hade med sig en helgonbild som utförde mirakel. Han placerade bilden i en kyrka högst upp på toppen av berget som då fick munkens namn “Filerimos”. När korsriddarna tog kontroll över ön på 1400-talet byggde de ett kloster på platsen. Klostret tillägnades Jungfru Maria, Livets Källa.

Mer än kultur och historia på Filerimos

Här finns också en stenlagd väg som kallas för ”Golgata”. Längs med den kan man se 14 avbildningar av Jesu lidande längs med riktiga Golgata. Filerimos Golgata avslutas med ett 18 meter högt betongkors. Där kan du klättra upp för en spiralformad trappa och uppleva ytterligare en hisnande utsikt bort mot hav och horisont.

Men historia och kultur är inte allt som går att uppleva på Filerimos. Här kan du även njuta av naturen. Cypresser, pinjeträd, vilda buskar och mitt i alltihopa ett gäng pampiga påfåglar som gärna visar upp sina färgrika vackra fjädrar. Och blir du trött av allt promenerande finns här gott om skuggiga platser att vila på.