Chalki

Greklands övärld är en ständig källa till nya upptäckter, här finns en hel öbuffé uppdukad redo att ta dig an. Om du är ute efter en genuin och lugn liten öpärla med enbart några hundra bofasta invånare ska du ta dig till Chalki, en grekisk ö som ligger drygt åtta kilometer väster om Rhodos.

Chalki tillhör Dodekaneserna

Chalki, eller Halki som ön också kallas, tillhör ögruppen Dodekaneserna och ligger i Egeiska havet. Dodekaneserna består egentligen av ett 150-tal öar och ligger som i ett pärlband längs Turkiets kust. Ögruppen går även under namnet Tolvöarna, mot bakgrund av att de tolv mest kända huvudöarna ingick ett förbund i protest mot Turkiet.

Ön är relativt karg och domineras av det 500 meter höga berget Profeten. Förr om åren, under tvättsvampfiskets glansdagar, var det full aktivitet på ön. Numera är fiske och turism de viktigaste inkomstkällorna, och de turister som kommer hit gör det inte för några adrenalinstinna aktiviteter. Här kan du istället strosa runt i den lilla byn Emborio och dess gränder, äta god mat och beundra de pittoreska husen. Avsaknaden av fordon förstärker den lugna känslan på ön.

Att göra på Chalki - våra tips

Öns enda lilla ort heter Emborio och är söt som socker. Byn ligger som en båge runt bukten på Chalkis östkust och har en välkomnande hamn, dit du kommer när färjan ska lägga till. Till skillnad från de klassiska vita sockerbitsformade husen med blå detaljer som Grekland förknippas med, har husfasaderna här en mer färgglad framtoning.

Om du besöker Chalki bör du ta tillfället i akt att provsmaka Makaronia Halkis - det vill säga hemlagad pasta som läggs ut i solen för att torka.

Stränderna är, som så ofta i Grekland, ännu en anledning att åka till den här ön. Några av dem når du till fots, andra får du ta dig till via båt (caique som de kallas här). Den mest populära stranden på ön heter Pontamos och erbjuder fin, ljus sand. Andra besöksvärda småstränder är Kania, Giali, Gtenagia och Areta. På dessa stränder kan du dock inte räkna med lika fin sand som på Pontamos. Lockas du av historiska vingslag bör du ta dig upp till Horio och dess ruiner från ”Castle of the Knights” - och som bonus få en fantastisk vy över havet.