Vai beach

Stranden Vai på östra Kreta är en av de populäraste platserna på Kreta, och omtalas ofta som en av de vackraste och mest speciella platserna i hela Medelhavet som påminner mer om Karibien än Medelhavet. Det som drar allra mest är inte den stora, fantastiska sandstranden eller det kristallklara vattnet, utan det enorma antal palmer som omringar stranden. Vid stranden Vai är det inte bara ett ett antal palmer man pratar om, utan en hel palmskog som växer imponerat i strandens bakre kant.

Vai har Europas största palmskog

Palmskogen i Vai täcker ett område om 250 000 kvadratmeter, vilket gör det till den största palmskogen i Europa. Legenderna om Vai säger att pirater tog med sig palmerna till ön eller att det var feniciska seglare som koloniserade denna del av Kreta och importerade dem, men ingen av dessa är sanna. Forskare har påvisat att den sortens palmer som växer i Vais palmskog är en inhemsk sort; kretensk dadelpalm.

Stranden vid Vai och palmskogen är väldigt populär, och här hittar du gyllengul sand, mjukare blandat med något mer grovkornig. Den ramas in vackert av klippor, vilket ger ett skyddat läge. Att stranden är i en liten vik gör den utmärkt för barnfamiljen. Stranden är välskött och fullt utrustad med solbäddar och det finns naturliga parasoller av palmblad att hyra, men då stranden är populär och välbesökt blir de ofta uppbokade en bit in på dagen. Allra bäst gör sig stranden i lågsäsong. På stranden finns restaurang, café och andra faciliteter.

Bra utbud av aktiviteter på stranden

Vill du ha mer action så erbjuds vattensporter som vattenskoter, wakeboard mm.

Ett tips är att ta en kort promenad till en utsiktsplattform i ena kanten av stranden. Det är en kort promenad men du belönas rejält med vacker utsikt över stranden och palmskogen. Vai ligger 24 kilometer öster om Sitia och runt 6 kilometer från Palaikastro. Vägen från Sitia är både vacker och av bra standard, om än aningen slingrig, och det tar runt en halvtimme att nå Vai och palmskogen.

Kommer du med bil så finns en avgiftsbelagd parkering. Du kan även åka lokalbuss från Sitia.