Stavros Beach

Vill du njuta av sol, bad och otaliga stränder ska du definitivt ta sikte på svenskfavoriten Kreta. På Kretas nordvästra kust, drygt 1,5 - 2 mil från Chania, ligger den relativt lugna semesterorten Stavros på halvön Akrotiri.

Här i Stavros finns det tre ständer, av vilken huvudstranden Stavros Beach i nordöstra utkanten av staden är den mest omtalade. Anledningen är främst den mäktiga inramningen i form av det stora berget Vardies som sticker upp likt en kamelpuck på andra sidan stranden. Framför berget har det bildats en lagunliknande badvik med grunt och väldigt lugnt vatten, kantad av en gyllengul sandstrand. Intill stranden ligger en liten fiskehamn.

Stavros Beach - barnvänlig strand på Kreta

Det grunda vattnet och den överskådliga samt skyddade badviken skapar därmed förutsättningar för en barnvänlig strandupplevelse, i vart fall under dagar när det inte blåser för mycket. Tänk dock på att botten stundtals består av stora och vassa stenar, vilket gör att ett par badskor kan vara lämpligt för badgäster som roar sig en bit ut i vattnet.

Går att hyra solstolar och parasoll

Till Stavros Beach kommer du främst för att slappna av vid stranden. Tempot är lugnt och det erbjuds inga vattensporter på plats, däremot finns möjlighet att hyra solstolar och parasoll. I närheten finns möjlighet att köpa mat både på restaurang och i en minimarket.

Tycker ni att namnet Stavros låter bekant? Namnet, och därmed staden, förknippas ofta med kultfilmen Zorba från 1964 med Anthony Quinn i huvudrollen. Flera av scenerna spelades in i Stavros, bland annat slutscenen där just Stavros Beach och dess karaktäristiska berg syns i bakgrunden. Filmen nominerades för inte mindre än sju Oscar och knep i slutändan tre av dem: bästa kvinnliga biroll, bästa foto och bästa scenografi. Vyerna över Stavros Beach blev med andra ord berömda och omtalade hela vägen till Hollywood!