Seitan limania beach

Tänk dig en filmscen där huvudrollsinnehavaren kommer flygande med helikopter över bergen och plötsligt upptäcker ett gömt strandparadis med vit sandstrand och en tillhörande turkosfärgad badvik inkilad mellan de vassa klipporna. Du behöver lyckligtvis inte vara skådespelare för att uppleva den här scenen, det räcker med att du tar dig till Kreta och Seitan limania beach drygt åtta kilometer öster om Chanias flygplats.

Seitan limania beach - nära flygplatsen

Eftersom stranden ligger relativt nära flygplatsen passar många resenärer på att åka hit med hyrbilen innan det är dags att lämna ön. Bilen behöver slingra sig förbi några rejäla serpentinsvängar för att nå slutmålet, men strandupplevelsen som väntar är värd mödan!

Att ta dig till stranden till fots från strandens tillhörande parkering är en utmaning och en upplevelse i sig, särskilt om du är höjdrädd. Många väljer att stanna uppe på toppen och kika på stranden ovanifrån, vyn över den här speciella stranden påminner lite grand om en vulkanlagun i en krater.

En utmaning att nå stranden

Har du har tid och mod bör du definitivt ta dig an stigen på den i princip lodräta och branta klippan ner till själva stranden. Turen ner tar sin lilla tid, räkna med tio-tjugo minuter beroende på hur bekväm du är med den branta stigen. För att komma ner till stranden på smidigast möjliga vis rekommenderas att ta sikte på den högra vägen (sedd från parkeringen) ner till stranden, och upp igen på vänster sida. Jag skulle dock själv inte vilja ta med mina barn på ett sådant här äventyr, som förmodligen gör sig bäst för ungdomar och vuxna.

Kommer du och ditt sällskap däremot med båt är det en helt annan historia. Den skyddade lilla badviken är ett perfekt stopp för båtar och det kristallklara vattnet går utmärkt att både simma och snorkla i.