Preveli Beach

Det finns otaliga stränder i Grekland, den ena vackrare och mer paradislik än den andra. Vissa av dem skiljer sig rejält från mängden, trots att själva sanden inte är len som florsocker eller själva stranden öde som en Robinson-film.

Stranden ligger precis vid en ravin

Den omtalade Preveli Beach, även kallad Lake Preveli eller Phoenix, ligger drygt 3,5 mil söder om Rethymnon och är en strandsyn utöver det vanliga. Den här stranden ligger placerad vid mynningen av en ravin som går under namnet Kourtaliotis Gorge, vilken fylls av floden the Great River. Ravinen, vars ståtliga klippväggar stäcker sig uppemot 600 meter höga, är drygt tre kilometer lång och är en av Rethymnons mest kända naturfenomen.

Längs hela flodbanken vid Preveli Beach växer en palmskog bestående av palmarten Theophrastus, vilken bara finns att hitta på Kreta. Stranden i kombination med den mäktiga ravinen och den karaktäristiska palmskogen på båda sidor om den slingrande floden skapar med andra ord en unik strandupplevelse. Många anser dock att den spektakulära utsikten över stranden är bättre än ett besök nere vid själva stranden i sig.

Preveli Beach lockar stora mängder besökare, inte minst under sommarmånaderna. Här kan du promenera längs floden, leta skugga under något av alla palmträd eller för all del ta dig ett dopp. Eftersom the Great River mynnar ut i havet precis här kommer dock havstemperaturen att vara lägre än vad du normalt sett kan förvänta dig på Kreta. Räkna heller inte med en finkornig strand eller fin botten, stranden är grusig med inslag av småsten och på havsbotten väntar rejälare stenar.

Flera sevärdheter vid Preveli Beach

Om du ändå har gjort dig besväret att åka till Preveli Beach kan det också vara värt att stanna till vid Prevelis vackra kloster, som ligger bara några kilometer bort från stranden. Vill du testa andra besöksvärda stränder i närheten är ett tips att ta dig till Plakias beach, som bland annat är uppskattad för dykning och kitesurfing.

Det vanligaste sättet att ta sig till Preveli Beach är att åka bil, för att sedan ta sig ner till fots via en brant och lång trappa som kan vara besvärlig för både barn och äldre. Det går också att ta sig till stranden med båt från Plakias eller Agia Galini, alternativt ta någon av bussarna från klostret eller från Rethymnon. Blir du hungrig finns en liten taverna på stranden där du kan köpa dig något att äta.