Plakias beach

40 kilometer söder om Rethymnon hittar du Plakias beach, en strand som tillhör en av södra Kretas längsta och som har småsten blandat med finkornig sand. Vattnet är klart och på flera delar av stranden grunt, vilket gör den populär bland barnfamiljer. Det finns många solbäddar med gott om utrymme mellan sig - det här är en strand som sällan blir allt för trång utan snarare en som tilltalar dig som vill komma iväg lite från de största och mest intensiva stränderna.

Här finns gott om aktiviteter

Plakias beach huserar flera tavernor och barer, butiker och supermarkets. För tjugo år sedan fanns här bara en liten by, men numera finns ett flertal hotell och butiker. Stranden fyller hela bukten och ramas in vackert av dramatiska kalkstensklippor och grönskande pinjeträd. Att tavernorna ligger med första havsparkett och vacker utsikt över stranden och senare timmar mäktig solnedgång uppskattas extra med Plakias.

Plakias beach är från finkornig till grusig, bred och har gott om faciliteter.

Här hittar du många solbäddar och parasoller att hyra, volleyboll- och tennisplan och strandbarer. Vid hårdare vind kan det komma in en del vågor till stranden och sand piskas upp. Dessa dagar intar kitesurfare delar av stranden. Lugna dagar är stranden paradisisk, med i början av säsongen upplevs vattnet som något svalare än på vissa andra delar av Kreta. I strandens bakre del kan du finna naturlig skugga av lummiga buskar och träd. Längst bort österut hittar du ett populärt naturistområde.

Populärt att dyka vid Plakias

Närmast byns centrum i väst finns en liten, mindre bred strand, vilken börjar just vid den lilla hamnen. Denna strand är väldigt långgrund och består av grus och stenar i blandade storlekar. Här finns ett fåtal solbäddar, och bakom strandpromenaden i bakkant av stranden hittar du flera tavernor, butiker och annat serviceutbud.

Dykning är populärt vid Plakias, och det finns dykcenter i byn. Gillar du snorkling kan du också hitta fina områden i närheten av Plakias - ta med din utrustning för snorkling i klart, turkost vatten.