Frangokastello

På Kretas södra kust, cirka 10 kilometer öster om Hora Sfakion och runt 75 kilometer från Chania, hittar du en av öns mest kända stränder; Frangokastello. Stranden har ett väldigt speciellt uttryck då den har form av en trekant och således sträcker sig både mot sydöst och sydväst.

Utöver det är intrycket mäktigt med höga, skarpa berg som backdrop i ett för övrigt kargt landskap, och ett gammalt venetianskt fort ramar in och ger ytterligare karaktär åt den fina stranden.

Stranden är lugn och långgrund

Stranden passar utmärkt för även de yngre barnen. Sanden är mjuk, sandslottsvänlig och fin, och vattnet klart turkost. Är det blåsigt kan stranden lida lite av att det lätt blir piskande sand, så allra bäst gör sig stranden under mer vindstilla dagar. Den är välbesökt under högsäsong, men har förutom gott om solbäddar begränsat utbud av service. Du hittar dock några riktigt bra restauranger runt slottet.

Väster om huvudstranden hittar du den långa stranden Vatalos, som har en mix av sand och småsten, vilket gör den idealisk för snorkling. Går du istället runt 300 meter öster från huvudstranden så hittar du stranden Orthi Ammos, vida känd för sina stora sanddyner.

Frangokastello omges av historia

Det venetianska fortet Frangokastello är väldigt välbevarat och mäktigt. Det byggdes av venetianarna år 1371 som skydd mot pirater. Den 17 maj år 1828, under det grekiska frihetskriget mot turkarna, ägde ett berömt slag rum vid fortet. De kretensiska trupperna tog sin tillflykt till slottet men turkarna belägrade det i en vecka. Under denna belägring dog ledaren Dalanis samt 350 av hans män.

Det sägs att det är just denna händelse som ligger till grund för ett märkligt fenomen på årsdagen av slaget vid Frangokastello varje år. Vid gryningen ses en lång rad vapenutrustade, svartklädda man - Dalanis spökarmé - marschera till slottet. När uppställningen når havet försvinner den genom solens strålar. Fenomenet med en lång procession av skuggor kallas Drosoulites (daggskuggor) och tar ungefär 10 minuter, och har många olika förklaringar. Det uppfattas dock så verkligt så att det flera gånger i strid uppfattats som riktiga trupper och inte en hägring, och att det således öppnats eld mot den. Det hände så sent som under andra världskriget.