Falassarna

Ses som en av världens vackraste stränder

Vackra stranden Falassarna på Kreta.
Falassarna är är en riktig pärla i strandsammanhang, som flera gånger har legat på topplistorna över världens vackraste stränder.

Falassarna (som ibland stavas Phalasarna) ligger på Kretas västra kust. Under hellenismen (323 - 30 f.Kr.) var Falassarna en av Greklands viktigaste hamnstäder. Falassarna stranden är ofta med på listor över top-100 vackraste stränderna i världen och de 10-bästa i Europa. Det är lätt att förstå. Den fantastiska sandstranden består egentligen av fem stränder med olika namn. De har en sand som skiftar i korallrosa, stränderna är långa och breda så att det finns gott om plats för alla och vattnet är turkost med mjuk sandbotten.

Dessutom ligger ruinerna efter antika Falassarna i norra änden på stranden, för alla arkeologifantaster.

Belönats med flera utmärkelser

Men Falassarna är inte bara antika ruiner och en vacker strand. Naturen spelar också en viktig roll och är klassad som ett ”Natura 2000-område”. Det betyder att EU ansett att floran och faunan här är så unik och viktig att den fått ett speciellt skydds- och bevarandevärde. Som om det inte räckte kan Falassarna även stoltsera med ”Blå flagg”, en symbol för den internationella miljömärkning som en gång om året delas ut till stränder av organisationen FFE, Foundation for Environmental Education.

För att belönas med en blå flagg måste stranden uppnå vissa krav angående vattenkvalitet, miljö, säkerhet och service.

Falassarna ligger cirka 4,5 mil från Chania, ungefär en timmas bilfärd och 20 minuter med bil från närmaste större semesterort som heter Kissamos. Enklaste sättet att ta sig dit är med buss från Chania eller Kissamos, alternativt med hyrbil.

Falassarna är absolut barnvänligt men när det kommer vindar från väst och blåser upp riktigt höga vågor är stranden mer lämpad för entusiastiska windsurfare.