Elafonissi

Är du på Kreta i Grekland bör du inte missa chansen att uppleva den rosa stranden Elafonissi vid Kretas sydvästra udde - drygt sex mil från Chania. Stranden sägs vara en av Kretas absolut vackraste stränder och kallas också för Kretas Maldiverna. Faktum är att det finns många associationer till den här stranden, det här hade lika gärna kunnat vara en karibisk version av strandparadiset, eller varför inte en söderhavsvy?

Den rosaskimrande färgen kommer från fint malda snäckskal som slipats av havet. Grekland må ha oräkneliga stränder, men den här varianten med dess delvis rosa uppenbarelse skiljer sig från mängden.

Rosa strand och klart vatten

Ett tips att ta fasta på under din Kretavistelse är att hyra bil för att ta dig runt på ön. Om du åker mot just Elafonissi med bil från Chania kan du räkna med att köra på snirkliga serpentinvägar genom ett dramatiskt och mäktigt bergslandskap som slutligen övergår till lockande kustvyer. Väl på plats framme vid den rosa stranden väntar kristallklart vatten och en avslappnad stämning.

Stranden och dess turkosfärgade lagun är väldigt långgrund och passar därför extra bra för barnfamiljer.

Den här platsen och dess omgivningar är ett naturligt tillhåll för sjöfåglar och fiskar. Under en utflykt till Elafonissi bör du med andra ord satsa på att snorkla - här finns god chans att du får syn på en och annan färgglad fisk under din upptäcksfärd under ytan.

Åk till Elafonissi på morgonen

Eftersom den omtalade stranden lockar till sig många besökare finns även ett par ställen där du kan äta i anslutning till stranden. Det finns också möjlighet att hyra solstolar och parasoller. För bästa möjliga vy och upplevelse bör du komma tidigt på morgonen, innan alla turisterna kommer. Kommer du tidigt har du dessutom bra chans att undvika potentiellt parkeringskaos uppe vid strandens tillhörande parkering.