Balos lagun

Balos lagun på västra Kreta är ett måste att besöka för dig som älskar spektakulära stränder, och lagunen med sin strand konkurrerar med Elafonisi i kampen om ryktet som Kretas vackraste strand. Stranden är lika välkänd och fotograferad som den är unik och den består av en långgrund strand i en lagun skyddad av utomliggande rev.

Intrycket av Balos lagun är mäktigt.

Naturen upplevs vild och storslagen, stranden exotisk med sand som tack vare krossade koraller skiftar lätt mot ljusrosa och det långgrunda vattnet är kristallklart turkost. Vattnet runt lagunen är på många ställen så grunt så att det knappt går upp till knäna - idealiskt för små barn. En bit längre ut, mot lagunens omgivande klippor, är vattnet djupare och kallare och passar för dig som uppskattar snorkling. Balos lagun passar alla, från den som vill njuta av storslagen natur till sköna havsbad eller snorkling.

Egen bil är ett bra alternativ

Balos lagun ligger ungefär 60 kilometer väst om Chania, och egen bil är ett bra alternativ för att ta sig till stranden. Notera dock att den sista delen av bilvägen, från Balos, är runt 7 km lång men består av stenar och grus och att du därför inte kan köra snabbare än runt 10-20 km/timmen.

Det är begränsat med parkeringsplatser nära, och kommer du senare på dagen kan du från parkeringen få en ännu längre promenad än de 1-2 kilometers promenad till stranden som från även de närmaste delarna av parkeringen är ett måste för att ta sig till stranden. Promenadvägen består av trappor, stenblock och grusväg, kräver sina ordentliga skor och kan upplevas tuff - men för den som har den fysiska orken så är belöningen när man når lagunen väl värd.

Vandra till stranden - en utmaning

Ett alternativ till egen bil är buss, eller som många föredrar - att åka båt till stranden. Flera turer utgår ifrån hamnen i Kissamos (Kavonisi), och många båtresor kombinerar besök vid Balos lagun med besök på ön Gramvousa. Det finns en uppsjö av arrangörer för båtturer, och det gör också stranden välbesökt, med extra högt tryck under de tider då turbåtar stannar till vid den.

Stranden är magnifik och uppskattad, men förvänta dig inte att vara själv vid den.

Om du tycker om fysiska utmaningar finns en vandring på tre timmar från Kaliviani till stranden. Du får då uppleva Gramvousas torra, vackra landskap närmare och kan njuta av många fantastiska vyer. Det finns ingen restaurang på stranden, men går att få tag i lättare snacks i en kiosk. Vi rekommenderar således att du tar med dig rejält med vatten, både till dammig bilresa eller varm båtresa, promenad och din dag på en av Kretas allra vackraste stränder.