Karta över Kreta

Här överblickar du hela Kreta. Vill du veta mer om något av resmålen är det bara att klicka på en av ballongerna. Mer om hotell och våra resor till Kreta läser du under fliken Översikt.

Upptäck Kreta med Hyrbil

Kreta är ett perfekt resmål att upptäcka på egenhand med hyrbil. Här finns allt från avlägsna paradisstränder med kristallklart vatten, trevliga småstäder, pittoreska bergsbyar till kyrkor, kloster och lämningar från antikens Grekland.

Vi har satt ihop förslag på dagsutflykter med hyrbil och här kommer några av våra egna favoriter.

Från Chania till stranden Falassarna med besök på Moni Gonia-klostret

Starta i Chania och kör mot västkusten, här hittar du kretensarnas egen favoritstrand – Falassarna som för tankarna till Karibien. En bred sandstrand med bländande turkost vatten. Stanna till vid det vackert belägna Moni Gonias-klostret på vägen dit eller hem. Här hittar du en fin samling av ikoner. Kolimbari-området runt klostret är även känt för sina viner och sin olivoljeproduktion.

Från Rethymnon till Matala-stranden och två pittoreska bergsbyar

Starta i Rethymnon och kör söderut mot Matala-stranden. Längs vägen passerar du den pittoreska byn Agia Galini som klamrar sig fast på sluttningarna ner mot havet på Kretas sydsida. Vårt mål för dagen är Matala-stranden, en mysig turistort med fin strand och grottor att utforska. Även kallad hippiebyn då detta förr var en samlingsplats för just hippies. Ta en paus och stanna till i en mysig bergsby som Spili under färden hemåt. En liten fin by med 28 brunnar i form av lejonhuvuden med friskt källvatten uppe i bergen. Byn passar utmärkt för dig som vill ta en paus under bilfärden mellan norra och södra kusten.

Från Agios Nikolaos till palmstranden Vai med besök på klostret Moni Topou

Starta i Agios Nikolaos och kör öster ut. Längst bort på den östra kusten finner du palmstranden Vai. Den är känd för att vara Europas enda naturliga palmstrand. Stanna gärna till vid det vackra klostret Moni Topou på vägen dit eller hem. Ett klostermuseum som beskriver östra Kretas kamp mot fiender genom åren.