/Kreta

De lokala tavernorna

av Robin Lönander, Guide

Genom att hyra en bil och ta sig upp i bergen får du, enligt mig, den bästa möjligheten att uppleva det "äkta" Kreta, långt bortom hets och stress.

För att en by här på ön ska förtjäna sin byskylt, måste den nämligen alltid ha en kyrka och en taverna - en lokal restaurang. Det betyder att du alltid kan stanna till i någon av de små byarna och koppla av med en långlunch eller bara en kopp kaffe tillsammans med de äldre herrarna som ofta sitter på uteserveringarna och spelar det kretensiska brädspelet tavli.

Det är på dessa tavernor du alltid får den mest lokala och kanske bästa grekiska maten. Och även om de inte alltid är så bra på engelska så kan jag lova att du efter mycket teckenspråk och gester alltid får något gott att äta!

Det finns exempelvis flera mindre byar att stanna till vid när du tar dig ned mot Elafonissi eller sydkusten. En trevlig, men lite större by, är Spili och ligger längre österut.

På en lokal taverna som denna långt bortom stressiga turistområden får du den bästa grekiska maten. På en lokal taverna som denna långt bortom stressiga turistområden får du den bästa grekiska maten.