Snorkla på Kreta

Kretas, som är Greklands största ö, har mil efter mil av kust och därför också många bra ställen att snorkla på. Maj till november är vattnet varmt och skönt och du kan snorkla utan att frysa, resten av året kan en våtdräkt vara bra att ha. Bästa stränderna för snorkling är de som har klippor runt sig eller lite mer stenpartier. Snorklingsutrustning kan köpas överallt på Kreta och du kommer kunna se färgglada fiskar och bläckfisk.

Här är det bäst att snorkla - 7 tips

Här nedanför listar vi sex av Kretas bästa platser att snorkla på - och tipsar om en fördjupande guide till Greklands övärld samt två härliga rutter för dig som vill båtluffa.

1. Elafonissi Beach

Elafonissi, eller den rosa stranden som den också kallas för, är utav tvekan Kretas mest kända strand. Vattnet är turkost, sanden skiftar i rosa och det påminner mer om en paradisö i Söderhavet än i Medelhavet. Här kan du lätt spendera en hel dag, hyr solstol och parasoll, bada och snorkla till solen går ned. Elafonissi når du med bil och det finns stor parkeringsplats. Från Chania tar bilturen ca 90 minuter och vägen är stundstals väldigt krokig.

2. Ravdoucha Beach

20 km väster om Chani hittar du Ravdoucha Beach. Här hittar du flera mindre badvikar med klappersten och vackra klippor. Vinden ligger på från rätt håll vilket gör att detta är ett toppenställe att snorkla på. Du kan lätt ta dig hit med bil från Chania och i byn Ravdoucha hittar du några mysiga tavernor.

3. Loutro

Loutro ligger på södra Kreta och är ett stillsamt paradis. Det är en helt bilfri by och hit tar du dig med båt från Chora Sfakion Om du går till höger när du kommer av färjan hittar du flera klippbad med kristallklart vatten, som gjort för att snorkla i.

4. Ombros Gialos

Ombros Gialos hittar du 25 km öster om Chania, nära byn Paleloni. Hit åker du för att bada och snorkla i det klara, blåa vattnet och äta lunch på den enda tavernan som finns i Ombros Gialos. Här finns ingen riktigt strand utan du hoppar rakt ned i det vackra havet.
Hit tar du dig med bil eller privat båt från Georgioupolis. Åker du bil från Chania tar du sikte på byn Paleloni och sväng åt vänster när du ser en backe som går rakt ned till stranden.

5. Souda Beach

Den här stranden ligger på södra Kreta, 3 km från Plakias. Stranden har fin sand och klart vatten. Om du simmar närmare klipporna hittar du väldigt bra snorkling med mycket fiskar. Från Retyhmnon tar du dig enkelt med bil på ca 45 minuter.

6. Frangocastello beach

Frangocastello är en by på södra Kreta, 25 km från Plakias. Stranden ligger inbäddad mellan bergen och precis vid stranden finns också ett vackert slott. Sanden är näst intill vit, vattnet är väldigt klart och dessutom barnvänlig. Västra delen av stranden är bäst att snorkla vid med mest liv under vattnet.

Det finns ett par tavernor vid stranden, det finns solstolar att hyra. Åker du bil hit rekommnederas vägen från Rethymnon åk mot Plakias och före Plakias svänger av till Rodakino, Fragokastelo och Sfakia. Färden tar ca en timme och vägen är väldigt mycket bättre att köra på än den från Chania.

7. Åk på båtutflykt

Självklart anordnas heldagsutflykter med båt där du besöker många bra platser för snorkling ute till havs. Dessa kan bokas från de flesta turistorter på ön och många utgår från Chania. Här kan du även läsa mer om att båtluffa mellan Korfu, Kefalonia och Zakynthos. Och här kan du läsa mer om att båtluffa mellan Rhodos, Tilos och Kos.