Sitia

Visst är det lätt att föreställa sig en semester i Grekland som Mamma Mia-filmerna där Stellan Skarsgård, Meryl Streep och Amanda Seyfried sjunger och dansar sig fram i en grekisk idyll? Vill du åt vardagslivet i Grekland, och specifikt på Kreta, ska du dock lämna filmduken och ta sikte på hamnstaden Sitia i nordöstra hörnet av Kreta.

Sitia - en okänd del av Kreta

Hit har ännu inte turistmassorna nått vilket ger dig en chans att upptäcka en relativt okänd del av ön. Staden är levande i allra högsta grad och vänligheten är ett genomgående drag bland människorna du möter. Ta tillvara på atmosfären genom att promenera runt bland gator och gränder, slå dig ner på en restaurang och njut av det äkta Grekland.

Sitia är känt för sin goda mat, och invånarna själva kallar de små tavernorna som serverar mezedes (smårätter) för rakadika. Om du vill äta lokal mat ska du beställa in maträtten omaties/omathies, vilken bland annat består av stuvade grisinälvor, ris, russin och kryddor, eller en av alla fiskrätter som erbjuds. Gillar du ostar bör du testa den krämiga varianten xygalo. Även efterrätten är given, det krispiga och honungstoppade bakverket xerotigana får smaklökarna att jubla. Skulle du mot förmodan fortfarande vara hungrig kan du toppa måltiden med ett par små kalitsounakia, det vill säga söta ostbakverk.

Välskött strand med blå flagg

Sitias blåflaggade och välskötta sandstrand är en av stadens stoltheter. Här finns bra vindsurfingmöjligheter för den som vill åt en mer aktiv semester, och faktum är att regionen passar utmärkt för en aktiv semester i allmänhet. Vill du ut och utforska naturen finns det bra vandringsspår uppe vid bergen. Är du historiskt intresserad finns det istället flera olika kloster och historiska lämningar att upptäcka. För att få en bra översikt över stadens och regionens historia är ett tips att besöka stadens lokala museum Archaeologigal Museum of Sitia.

Kommer du hit med bil från Agios Nikolaos utlovas en dramatisk kuststräcka med oerhört vackra vyer, tänk Kretas svar på Kaliforniens Highway One!