Museet i Heraklion

I centrala Heraklion hittar du ett av Europas mest betydelsefulla arkeologiska museum; Arkeologiska museet i Heraklion. Det är ett av Greklands främsta museum, och när det kommer till samlingar från den minoiska kulturen anses det bäst i världen. Att besöka museet är ett måste om du är intresserad av historiska och mytologi.

Det ger en unik inblick i den minoiska historien och civilisationen, innehåller tusentals intressanta föremål och visar tydligt på olika sätt upp hur långt fram minoerna låg rent intellektuellt.

Arkeologiska områden på Kreta

Museet är byggt på den plats där det katolska St Fransciscoklostret, ett av de mest förmögna och betydande klostren på Kreta, låg under tiden för den venetianska ockupationen. Klostret förstördes i en jordbävning år 1856. Redan tidigt 1900-tal började arkeologiska museet byggas, och det stod färdigt år 1940.

Utställningarna på Heraklions museum, som uteslutande är från arkeologiska områden på Kreta, är kronologiskt ordnade och täcker in mer än 5500 år av öns historia. Utställningar börjar från krukmakerikonstens utveckling från stenålder (5000-2500 f.Kr) till tiden efter palatsen (1400-1100 f.Kr). För varje era är de sedan kategoriserade utifrån de områden på Kreta där de hittades.

Utställningar med något för alla

Som besökare kan du förvänta dig att fascineras av dessa såväl som av detaljerade dekorationer, målningar, mynt och smycken - tusentals föremål som visar på den mäktiga minoiska historien. Extra omnämnda föremål är bland annat de berömda Kamareskärlen som är kärl från upp till 2000 f.Kr och som är så tunna så de kan jämföras med dagens porslin, en lerdisk med inristningar ”disken från Festos” och de minoiska gudinnefigurerna, för att nämna ett fåtal av de stora mängder imponerande fynd som visas upp på museet.

Många av fynden kommer från de arkeologiska utgrävningarna av Knossos och från Knossos palats, och ett besök vid palatsruinerna rekommendas i kombination för den historieintresserade som vill sätta ihop artefakterna på museet med en plats där många hittats.