Malia

Malia ligger på Kretas nordvästra kust, runt 10 kilometer från Hersonissos. Orten är en av Kretas mest välbesökta, känd för sina fina stränder - men kanske ännu mer för sitt intensiva nattliv. Hit vallfärdar unga sommartid, för att njuta av sol och bad, strandbarernas musik och de många nattklubbarna.

Här finns Kretas vildaste nattliv

Malia är delad i två olika stadsdelar. Den gamla, mysiga stadsdelen med trånga gränder kantade av små butiker och goda restauranger ligger en kilometer från stranden. Nere vid kusten hittar du istället den mer kända semesterstaden som består av otaliga barer, strippbarer, nattklubbar och diskotek och som är känd för att ha Kretas vildaste nattliv. Till nattklubbarna kommer ofta internationellt kända DJs och bland restaurangutbudet är snabbmatsrestauranger och kedjor mest dominerande.

Huvudstranden i Maila är Glozanie Beach just utanför centrala Malia. Den tillhör med sina 600 meter en av Kretas längsta, har mjuk sand och kantas av strandbarer. Här är det svårt att hitta sin egen plats under högsäsong - den är i det närmaste överfull. Solbäddar och parasoller finns till uthyrning och utbudet inkluderar volleyboll, bananbåtar, vattenskoter, vattenskidor och bungy jump för att nämna några.

Sun beach - tips för barnfamiljen

Lugnare än Glozanie beach och Malia stad är Sun beach, som passar bättre för barnfamiljen. Den ligger ett par kilometer från centrum, och är välorganiserad med restauranger, caféer och en liten barnpool. Ytterligare 500 meter längre österut ligger Tropical beach och senare Potamos Beach. Den sistnämnda ligger i anslutning till Malias arkeologiska område, så här kan en simtur kombineras med besök på Malias Minoiska palats. Patamos beach är runt 700 meter lång, har mjuk sand och klart vatten, och kantas av skarpa klippformationer.

Denna strand är barnvänlig, har EU:s blå flagg för sin miljövänlighet och rena vatten och det finns visst utbud av vattenaktiviteter.