Knossos

Fem kilometer sydöst om Kretas huvudstad Heraklion ligger den antika staden Knossos, som är Greklands största arkeologiska fyndplats från bronsåldern och en spektakulär arkeologisk utgrävning. Här går du genom en labyrintliknande ruinstad, och kan lära dig massor om Greklands historia och få berättelser om fantastiska skatter som hittats i området sedan utgrävningarna började i början av 1900-talet.

Utforska Knossos på egen hand

Du kan utforska mäktiga Knossos palats själv, men allra mest information får du om du följer med på en rundtur eller hyr en guide som kan se till att du inte missar någon av höjdpunkterna. Det är en väldigt populär turistattraktion med många besökare dagligen, och minst två timmar rekommenderas för att hinna få ett grepp om platsen. Ta med vatten - det blir hett på höjden bland ruinerna.

Forskning tyder på att Knossos under sin aktiva tid utgjorde ett politiskt centrum för den minoiska civilisationen och kulturen, och grekisk mytologi berättar om att Zeus och Europas son Minos palats låg vid denna plats. Minoerna var ett fascinerande folk som bodde på Kreta under bronsåldern (3000 - 1000 f.Kr), och allt tyder på att de var ett väldigt framgångsrikt folk. Forskning vittnar om ett lyxigt och flärdfullt liv, med påkostad arkitektur. Teorier inkluderar också tro på ett matriarkatiskt syfte med enbart tillbedjande till gudinnor, att man levde i konsensus och saknade armé - men också att man offrade människor och att det fanns inslag av kannibalism.

Palatset är ett fascinerade bygge

Utgrävningarna påvisar att området vid Knossos palats varit bebott sedan runt 6000 f.Kr. Palatset stod klart runt 2000 f.Kr, men behövde återuppbyggas efter ett jordskalv runt 1700 f.Kr - ett bygge som pågick under runt 300 år, till 1400 f.Kr. Det är ruinerna av dessa som du idag kan se som besökare. Ruinerna från det enorma bronsålderspalatset och alla de fantastiska skatter som grävts ut i området ger en fascinerande inblick i Europas historia. De flesta skatter som hittats finns idag på Arkeologiska museet i Heraklion, medan Knossos palats visar på miljön. Är du riktigt intresserad och vill få ett grepp om helheten så kombineras ett besök på Knossos palats med fördel med ett besök på museet.

Knossos lämnar ingen oberörd

Knossos palats var byggt på ett sätt som var väldigt avancerat för sin tid, med hela fem våningar på höjden på sina ställen. Det består av runt 1300 rum, sammankopplade av korridorer och med en yta på hela 24 000 km². Det innehåller bland annat en teater och ett stort antal enorma lagerrum, där olja, torkad fisk, bönor, oliver och olika sädesslag förvarades i upp till två meter höga lervaser. Under dem förvarades mer värdefulla saker, som guld och smycken. Andra fascinerande fynd visar att man hade terrakottakranar med rinnande vatten och världens kanske första vattenspolande toalett. På väggarna i palatset finns detaljerade bilder av det kretenianskta livet, från sen bronsålder och framåt genom forna tider.

Ett besök vid Knossos antika stad och palats lämnar ingen oberörd - och är ett måste för den historie- och mytologiintresserade.