Kissamos

Kissamos är namnet på både en kustort och en vik som ligger på nordvästra Kreta. Orten ligger fyra mil väster om Chania och har fått sitt namn efter den antika staden Kissamos som var belägen där det moderna kustsamhället ligger idag. Det antika Kissamos hade sin storhetstid under romarriket och var då centrum för både sjöfart och handel. När italienarna kom hit byggdes under den venetianska epoken en fästning, vars namn Castelo är anledningen till att Kissamos idag också kallas för ”Kastelli”.

Kissamos är känt för sitt jordbruk

Dagens Kissamos är en av de större orterna på nordvästra Kreta och är välkänd på ön för sina fina jordbruksprodukter, inte minst vinet och olivoljan. De besökare som kommer hit idag får möta ett genuint grekiskt samhälle utan några större turistmassor.

Är du intresserad av av historia finns ett litet museum i det som brukade vara den venetianska guvernörens palats. Här kan gästerna bland annat få se fynd från 500 f.Kr. och framåt, varav den vackra mosaiken är det som är mest utmärkande. Är du istället intresserad av festligheter och aktiva dagar bör du försöka pricka in den årliga karnevalen som äger rum i byn någon gång i februari/mars, eller vinfestivalen som går av stapeln under augusti månad.

Kissamos är också namnet på den bildsköna vik, eller bukt, som ligger mellan halvöarna Rodopou och Gramvousa. Tittar du på en karta över Kreta kan du se halvöarna sticka ut som två horn på den nordvästra delen av ön.

Närhet till flera paradisstränder

De båda halvöarna är till största del obebodda och dess omgivningar därför extra spännande att utforska. För att ta dig runt på smidigast sätt rekommenderas motorcykel eller en hyrbil med 4WD. På Gramvousa bör du definitivt sikta in dig på stranden Balos Lagoon, som är en riktig strandpärla. Den här lagunen består av en långgrund och vacker strand skyddad av utomliggande rev. Här kan du bada vid en strand som är ansedd som en av Kretas vackraste. Föredrar du att ta dig till Balos Lagoon med båt finns möjlighet att göra detta från en liten fiskehamn någon kilometer väster om Kissamos.

När du ändå befinner dig på den västra delen av Kreta bör du, utöver Kissamos, även passa på att besöka den rosa sandstranden Elafonissi och Falassarna.