Heraklion

Heraklion är den fjärde största staden i Grekland och den största på Kreta. Staden ligger mitt på ön och har, precis som andra större städer, mycket liv och rörelse. Här finns Kretas största flygplats, hamn och bussknytpunkt. Men mest känd är staden för sina historiska minnesmärken och för sitt trevliga krog- och kaféliv och pulserande nattliv.

Vad gäller shopping har Heraklion de flesta stora butikskedjor men även ett stort antal butiker, hantverksbodar och flera marknader där du kan handla lokalproducerat t ex kryddor, olivolja, honung och ouzo.

Sevärdheter i Heraklion - 7 tips

1. Knossos - mäktigt palats

Palatset i Knossos återupptäcktes av den brittiske arkeologen Sir Arthur Evans 1894 och var den minoiska kulturens säte. Man tror att det byggdes ungefär samtidigt som pyramiderna i Egypten. De mest sensationella fynden var de fresker som täckte väggarna i palatset. Flera fynd har dock inte kunnat tydas, som t ex inskrifterna, skrivna med någon form av hieroglyfer.

2. Det arkeologiska museet

De främsta arkeologiska fynden från Knossos förvaras numera på Arkeologiska museet i Heraklion. Ett modern museum med massor av saker från den minoiska tidsåldern. Ett tips är att besöka museet först och därefter ta Knossos. På så sätt får du en bättre uppfattning om fynden ute vid palatset.

3. Agios Titos kyrkan

Den Helige Titus var lärjunge till apostel Paulus. Han är också Heraklions och Kretas skyddshelgon och sägs vara begravd i den här vackra kyrkan som bär hans namn. Kyrkan ligger vid ett litet torg, även det med samma namn.

4. Sankt Minas Katedral

En av landets största grekisk-ortodoxa katedraler med plats för 8000 personer. Den uppfördes 1895 och är säte för Kretas ärkebiskop.

5. Sankt Markus domkyrka

Kyrkan byggdes 1239 och var under några år Heraklions huvudsakliga domkyrka. I dag används den som kommunalt konstgalleri. Byggnaden är omtalad för sin vackra venetianska arkitektur.

6. Den venetianska hamnen

Passa på att strosa runt i den gamla venetianska hamnen, titta på fiskebåtarna och få en känsla av hur det kan ha sett ut förr i tiden. Här finns ett myller av mysiga kaféer att pausa på.

7. Venetianska murar

Heraklions gamla befästningar omringar den gamla stadskärnan. De började att byggas 1462. Murarna hör till de största i medelhavsområdet och hade som uppgift att hålla ottomanerna på avstånd från staden. Ett tips är att klättra upp på muren, bästa utsikten får du vid Martinegobastionen.