Gramvousa

Ön Gramvousa ligger 20 kilometer nordväst om Kissamos på västra Kreta, mitt emot halvön Gramousa och just nordväst om den kända lagunen Balos lagun. Gramousa är mest känt för sitt enorma historiska venetianska fort. Det byggdes i slutet av 1500-talet, revs 1588 och återuppbyggdes år 1630.

Idag står dess välbevarade ruiner ståtligt på en höjd 137 meter över havet.

Lockar med flera sevärdheter

Du kan förvänta dig att imponeras av storleken på fortet - det har formen av en triangel och varje sida är över en kilometer lång, och under dess aktiva dagar rymdes runt 3000 soldater. Fortet har också använts av pirater, och en känd legend talar om en gömt skatt på ön. Gramvousa är en unik kombination av kretansk natur, från fortet vacker utsikt över horisonten och intressanta legender och historia från en turbulent tid i Kretas historia.

Ytterligare karaktär får ön från ett gammalt övergivet vrak i närheten av stranden.

På den södra delen av ön ligger två stora vikar, och det rostiga vraket ligger en bit ut i vattnet mellan dessa två. Fortet ligger över den västra av de två vikarna, och är ett populärt utflyktsmål som dagligen drar hundratals turister. Att promenera runt ön är en härlig upplevelse, som toppas av besök på borgen och vraket.

Stranden på Gramvousa skuggas av höga tamariskträd, har vit sand såväl som större stenar, och klart, turkost vatten - idealt för snorkling. Det finns inga faciliteter på stranden då ön utgör naturskyddat område, men utflyktsbåtarna kan erbjuda dryck, snacks och enklare rätter, samt hyr ut parasoll.

Besöks ofta av havssköldpaddor

Gramvousa är också uppskattat för sin speciella fauna. Det finns mer än 100 sorters fåglar på ön och runt 400 olika växter varav tre som är världsunika för ön. Medelhavssälar kommer till ön för att föda barn i undervattensgrottor, och den fridlysta havssköldpaddan (Caretta caretta) förekommer på ön och söker mat.

Notera att öns speciella karaktär och arv som gjort det till ett naturskyddsområde innebär att du som besökare behöver respektera ett antal regler. Du får inte skräpa ned, elda, stanna över natten, samla någon form av stenar eller växter, eller göra något annat som kan skada öns ekosystem eller arkeologiska arv.