Cretaquarium

Om du mot förmodan vill ta en liten paus från solskenet och strandlivet på Kreta är en bra idé att göra en utflykt till det publika och välskötta akvariet utanför Heraklion. Cretaquarium ligger närmare bestämt precis intill havet i Thalassocosmos, cirka 15 km öster om Heraklion, och passar besökare i alla åldrar som har något som helst intresse av djur och natur.

Cretaquarium huserar 2000 arter

Här kan du promenera runt och titta på en fascinerande undervattensvärld bestående av 60 vattentankar av varierande storlek. Tankarna innehåller inte mindre än 1,7 ton havsvatten som är hem för 2000 olika vattenarter, varav många av dem representerar det spännande livet under Medelhavets yta.

Akvariet byggdes efter initiativ från medlemmar av Kretas institut för marinbiologi. Personalen som arbetar här är experter inom sina respektive områden och jobbar, förutom att ta hand om anläggningen och dess miljöer, också med olika utbildningsprogram.

Akvariet är indelat i olika sektioner där besökarna kan ta del av helt olika ekosystem och därmed olika skapelser. Först och främst kommer du att få gå en inblick i de mörka vattenmiljöerna dit solens strålar aldrig riktigt når. Här hittar du bland annat rockor och röda skorpionfiskar.

Hajar och gulliga havssköldpaddor

Längre in i akvariet kan du lära dig mer om livet ute på öppet hav. Här simmar exempelvis imponerande hajar och gulliga havssköldpaddor. På akvariet finns också en avdelning för arter specifika för kustområden, samt en sektion för tropiska arter såsom färgglada clownfiskar.

Besökare som kommer till akvariet gör det oftast via taxi, med egen bil eller med buss. Bussturerna till och Heraklion går regelbundet, var 20:e minut på sommaren och varje halvtimme under vintern. Inträde kostar 9 euro per vuxen (6 euro under lågsäsong 1 oktober till 30 april) samt 6 euro för barn och ungdomar mellan 5-17 år. Barn upp till fyra år går med andra ord in gratis.