Agia Pelagia

Drygt 20 kilometer väst om Heraklion hittar du den gulliga lilla kustbyn Agia Pelagia. Dess uttryck är pittoreskt och vykortsvackert redan från vägarna ovanför byn som du färdas på om du kommer från Heraklion, och i byn hittar du en mysig strand perfekt för lugna, sköna stranddagar.

Agio Pelagio är format som en liten vik skyddad av rev, och skyddas således från vågor. Det gör vattnet lugnt och badvänligt för alla åldrar, och på stranden är det troligt att du stöter på lokalbor från Heraklion som kommer för att ta sig ett dopp i det turkosa vattnet. Stranden är grund till en början men djupnar tämligen snabbt. En bit ut finns en liten platå i vattnet, som är ideal för barnen att leka vid. Solstolar och parasoll täcker den större delen av stranden och lämnar inte så mycket plats för dig som föredrar att ligga på egen handduk.

Prova vattensporter och dykning

Utöver uthyrning av solbäddar erbjuds flera olika vattensporter och dykcenter. Det lugna vattnet i viken gör sikten klar, och det är lätt att se färgglada fiskar bland stenarna i vattnet en bit ut. Strandens skyddade läge gör också att vattnet hålls varmt länge, och stranden uppskattas extra av många under lågsäsong både för vattentemperaturen och för att den då upplevs lugnare.

Agio Pelagia har från sin vik vuxit till en större och mer populär turistort. Du hittar idag många tavernor, både med grekisk och internationell inrikting, och caféer runt strandkanterna. I byn finn också bland annat mataffär, turistkontor, cykel- och biluthyrare, apotek och läkare, uttagsautomater, souvenirshoppar och taxistopp. Men, sitt hyfsade utbud till trots så ska nämnas att Agia Pelagia är en lugn by, och nattlivet är förutom några trevliga barer i det närmaste obefintligt.

Flera utflykter nära Agia Pelagia

Agia Pelagia omges av berg och kullar, och det finns fler små vikar både norr och söder om byn. Man räknar till ungefär nio stränder längs kustlinjen. Vissa är riktigt små, med plats för bara en handfull personer, och andra är något större. De går lättast att nå promenadvägen eller möjligen via båt, och passar de som vill ha mer lugn och ro än de större och mer folktäta stränderna. Vikar inkluderar huvudstranden Agia Pelagi med sin vidsträckta strand, Lygaria bay, Monoaftis bay, Kladissos bay, Made beach, Psaromoura beach, Fylakes beach och Ammoudi.

Utflykter i närheten av Agia Pelagio inkluderar post-minoiska gravar, och utgrävningar visar också att det legat en fornhistorisk stad i närheten av byn; Apollonia. Mer utgrävningar pågår.