/Agios Nikolaos

Besök "The Island"

av Lars , TUI.

Kreta är en fantastisk ö men ön jag avser med "The Island" är Spinalonga. Det är en liten ö på nordkusten, strax norr om Agios Nikolaos. Ön har en lång historia, men är kanske allra mest känd för sin roll som spetälskekoloni 1903–1957, en period som utgör bakgrunden till den kända romanen ”Längtans ö” av Victoria Hislop (Orginaltitel: The Island). Läs boken och dröm dig iväg till Grekland!

Spinalongas fascinerande historia har sett romare, araber, venetianer och turkar som härskare. Kristna massakrerades här under arabernas tid och venetianarna fördrevs av turkarna.

Men deporteringen av leprasjuka till ön i början av 1900-talet, vilket i sin tur fick de sista turkarna som levt fridfullt här under 200 år att lämna Spinalonga, är det som gjort ön mest omtalad i historien. Den inhumana behandlingen av de spetälska är tragisk. Samtidigt menar många att de sjuka här kunde leva ett bättre liv, utan stirrande och fördömande blickar. Här på Spinalonga, utan färskvattenkälla, samlade de deporterade istället regnvatten, plockade vilt växande örter och odlade egna små lotter. Ett vardagligt liv kunde i stort fortsätta med ett par kaféer och några andra inrättningar, inhysta i de egenhändigt upprustade byggnaderna som övergivits av tidigare öbor.

Med guidning och lite fantasi är besöket här en oförglömlig resa tillbaka i tiden.

Kan även rekommendera den svenske författaren, Arne Sundelin, som skrivit en bok om ön: Spinalonga - de spetälskas ö.

Spinalonga, en gång i tiden så isloerad trots dess läge så nära "fastlandet" på Kreta. Spinalonga, en gång i tiden så isloerad trots dess läge så nära "fastlandet" på Kreta.