Agios Georgios

Agios Georgios på nordöstra sidan av Korfu, ungefär 35 kilometer nordväst om öns huvudstad, består av en vidsträckt strand belägen i en lugn vik. North läggs till för att inte förväxla med ortens namne i sydväst, och även namnet Pagi används ibland för att benämnda norra Agios Georgios - ett benämning som kommer från namnet på en närbelägen bergsby.

En av Korfus bästa stränder

Stranden anses vara en av Korfus bästa och tryggaste stränder. Dess fina, gyllene sand sträcker sig över 5 kilometer, vattnet är mörkblått och kristallklart, och stranden ramas in av grönskande berg och pinjeträd. Under högsäsong erbjuds vattenaktiviteter som paragliding, bananbåt och vattenskoter, men stämningen på stranden är liksom i hela semesterorten lugn. Det gör Agios Georgios extra uppskattad av barnfamiljer. Däremot är det inte helt ovanligt med en del vågor in mot stranden. Solbäddar och parasoller hyrs ut av resorterna som ligger längs strandkanten.

Det finns en hel del restauranger och tavernor som serverar typisk grekisk mat med bra kvalitet och du kan även hitta några butiker och ett antal barer - men överlag är stämningen i Agios Georgios väldigt lugn. Hit åker du för långa, sköna dagar med fokus på sol och bad.

Mycket är uppbyggt kring turismen i Agios Georgios, och bebyggelsen i denna turistort är utspridd över ett större område. För att få mer historisk känsla kan det vara värt att åka till Korfu stad. Där finns lång och spännande historia, och mängder av ruiner, byggnader och lämningar från forna tider.

Besök den mysiga byn Afionas

Lokal känsla närmare Agios Georgios kan du annars få om du tar dig till den lilla byn Afionas, som ligger på en hög klippa en bit ifrån Agios Georgios. Afionas är en gammal by med trånga gränder, intensivt blomstrande odlingar och som har Korfus typiska arkitektur. Vissa hus har renoverats och målats i klara färger, och du kan hitta några tavernor och caféer med fantastisk utsikt över viken och åt ena hållet - Agios Georgios.

Åt andra hållet ligger stranden Porto Timoni, utsiktsmässigt dessvärre skymd från Afionas by. Det är en vykortsvacker ”dubbelstrand” med två stränder som avdelas av en liten remsa med buskbeklädda stranddynor, och stränderna ligger i en varsin vik. De pittoreska stränderna är små men väldigt uppskattade av de som tar sig dit, då det är oerhört vackert såväl som lugnt - här hittar du ingen service utan en fullt naturlig strand. Stranden är småstenig och snorklingen utmärkt.

Hit kan du gå till fots från Afionas på en ungefär 40 minuter lång vandring på ojämnt underlag, eller ta dig båtvägen från Agios Georgios.