Telendos

Drömmer du om att ha en grekisk ö nästan helt för dig själv? Ta då sikte på Telendos, som ligger mittemot den mer välkända ön Kalymnos. Det finns påståenden om att de båda öarna brukade sitta ihop, men att de skildes åt under en stor jordbävning i mitten av femhundratalet. Numera är det drygt 700 meter mellan de båda öarnas kuster och det går dagligen båtar mellan öarna med jämna mellanrum.

På Telendos bor runt 50 personer

Om Kalymnos är högljutt, livfullt och stimmigt är Telendos som ett retreat i jämförelse. Telendos är en av de minst befolkade öarna på Grekland och har bara ett femtiotal bofasta invånare. Här råder lugnet och det finns ingen anledning i världen att stressa.

Ön mäter bara nio kvadratkilometer och när allt kommer till kritan består den egentligen bara av bergstoppen Mount Rachi. Öns enda by ligger vid foten av berget och består av några hus, några tavernor och ett par småbutiker.

Till Telendos åker du inte för att uppleva kritvita stränder, här består istället stränderna av stenblandad sand. Det finns i vart fall två uppstyrda stränder med solstolar och parasoller: Potha Beach och Plaka Beach. Det finns också en nudiststrand (Paraides) och på södra delen av ön hittar du en klapperstensstrand där det stundtals blåser in riktigt höga vågor.

Uppskattat tillhåll för klättrare

Telendos är istället en destination för resenärer som vill ta det lugnt och som vill utforska omgivningarna till fots. (För nej, här finns inga vägar.) Ön är ett uppskattat tillhåll för klättrare som kommer till ön för att bestiga dess topp. Mindre äventyrliga besökare kan istället lapa sol och ligga i det klara vattnet i timtals för att snorkla.

Trots öns lilla uppenbarelse finns en handfull boendemöjligheter och här finns också flera ställen som serverar mat. Satsa med fördel på dagens fångst - färskare fisk än du serveras här här lär vara svår att få tag på.