Montmartre

Montmartre som även kallas för ”La Butte”, är ett av Paris mest välbesökta områden. Mer än 8 miljoner turister besöker Montmartre varje år.
Under 1800-talet var Montmartre en liten förort till Paris. Eftersom det var billigt att bo här bestod invånarna mest av studenter, författare och fattiga konstnärer. Bohemerna förde ett lättsinnigt liv med glada fester och sena nätter.

Här råder festlig stämning

Det var så ryktet om det glada livet i Montmartre uppstod. På den tiden fanns det ett 40-tal väderkvarnar i Montmartre. Kvarnarna förvandlades så småningom till olika nöjesetablissemang. Idag finns bara två väderkvarnar kvar, Moulin de la Galette på rue Lepic och Le Moulin Radet på Hameau des artistes. Men Montmartre har bevarat sin feststämning. Här kryllar det av trevliga barer, hål-i-väggen-krogar med rödvita dukar och mysiga kaféer.

Här stoltserar Sacre Coeur

Montmartre har i motsats till många andra stadsdelar i Paris lyckats bevara sin lantliga charm med kullerstensgator, trånga gränder och låga hus. Tack vare de branta höjderna och smala gatorna finns det knappt någon trafik. Det har gjort Montmartre till ett trevligt och mycket exklusivt bostadsområde som knappast längre bebos av fattiga studenter. Tvärtom brukar kvarteren skämtsamt kallas för Paris Beverly Hills, eftersom många kändisar, både franska och utländska, bor här. Och mitt i detta pittoreska område, på den 149 meter höga Montmartrekullen, tornar den maränglika kyrkan Sacre Coeur upp sig.

Konstnärer och lokalt vin

Precis i närheten av Sacre Coeur ligger Place du Tertre. På medeltiden fanns här en galgbacke som drog de stora folkmassorna. Idag är Place du Tertre konstnärernas arbetsplats. Här försöker de tjäna sitt levebröd när de säljer sina egna målningar, porträtt och karikatyrer. Från karikatyrer till vinrankor mitt i staden är vägen inte lång. Missa inte Montmartres vackra vingård som ligger på rue des Saules, några minuters promenad från Place du Tertre.