Marais i Paris

Färgstarka Marais bjuder på en härlig mix av barer, konstgallerier, udda prylbutiker, vintageaffärer, antikvariat och coola inredningsbutiker. Invånarna utgörs också av en salig blandning av människor i olika åldrar, hudfärger, religioner och sexuella läggningar. Marais är som ett litet New York i miniatyr – och det sjuder av liv!

Ett trendigt kvarter

Marais, eller Le Marais på franska, betyder träsk och det är precis vad det var på 1100-talet innan området dränerades. Marais började blomstra först 1612 då Henrik IV anlade Place des Vosges som blev ett eftertraktat bostadsområde bland adelsfolk (fast på den tiden hette platsen Place Royal). Men populariteten varade bara till 1700-talets början. Efter det lockades rika personer mer av stora hus strax utanför Paris. Marais befolkades då istället av fattiga judiska immigranter och stadsdelen förföll.

Det var inte förrän 1969 som dåvarande kulturministern André Malraux beslöt att göra någonting åt saken. Han K-märkte hela området och satte igång ett stort restaureringsprogram. Idag räknas Marais till Paris trendigaste stadsdelar.

Missa inte Picassomuséet

I Marais finns flera synagogor och judiska skolor. Den judiska befolkningen har strömmat till Marais i olika omgångar. Först kom ashkenaser, judar som emigrerat från Östeuropa. Därefter kom sefardern, judar från främst Tunisien, Algeriet och Marocko. I Marais lever de sida vid sida.

Marais är inte bara färgstarkt folkliv. Här finns även några riktigt intressanta muséer, till exempel Picassomuséet som slog upp sina portar 1986 i Saltpalatset. Här får man både se konstnärens egna verk och hans privata samling. Det moderna muséet Centre d’Art et de Culture Georges Pompidou (kallat för Beaubourg ) invigdes 1977 och blev väldigt omdiskuterat. Många tyckte att byggnaden förstörde den parisiska stadsbilden. Andra ansåg att huset var läckert och såg precis så konstigt ut som ett museum med modern konst bör göra.

Paris stadsmuseum, musée Carnavalet är också värt ett besök.

Att se och göra - 5 tips

  • Place des Vosges. Under 1600-talet var det här Adelns favoritplats. Idag är det en vacker plats där parisarna gärna tar en paus på gräsmattan. På nr 6 hade författaren Victor Hugo sin våning
  • Rue des Rosiers. Den ”judiska” gatan har ett gäng trevliga restauranger mataffärer och souvenirbutiker. Här hittar du också Paris bästa falafelställen och butiker med judiska delikatesser.
  • Svenska kulturinstitutet ligger i ett vackert 1600-tals palats, Hôtel de Marle, på 11 rue Payenne.
  • Stadshuset, Hôtel de Ville, på torg med samma namn har tjänat som stadshus sedan 1357.
  • Marché st Catherine. Ett bedårande litet “hemligt” torg omringat av mysiga restauranger och barer.