Fakta om Paris

 • Huvudstad

  Paris
 • Valuta

  Euro (EUR)
 • Språk

  Franska
 • Folkmängd

  2,2 miljoner
 • Tidsskillnad

  0 timmar

Pass och visum

Läs om pass- och visumregler här

Reserekommendationer

UD’s reserekommendationer och säkerhetspolitisk information

Utrikespolitiska Institutet

Vaccination

Rådgör med läkare eller vaccinations-central.

Prisnivå


1,5 liter vatten
ca 7:-

Uppskattat genomsnitt

Bra att veta

 • Boka hyrbil

  Du kan förboka hyrbil genom oss.

  Läs mer om hyrbil i Paris här.

 • Missa inte detta

  Få byggnader är så förknippad med Paris historia som katedralen Notre Dame som stod färdig redan på 1300-talet. Titta på kyrkans anslagstavla för tips om konserter!

  Eiffeltornet är en symbol för Paris som alla turister älskar att besöka. Tornets tredje nivå ligger 274 meter över marken och härifrån ser du en klar dag långt mer än du anar. Inte helt fel på kvällen heller. Sista insläpp är klockan 22.30.

  Le Louvre är en upplevelse – inte bara för konstälskare. Besöket på detta enorma konstmuseum kan ta allt från några timmar till flera dagar. Missa inte Nike från Samothrake, Venus från Milo, Marlyhästarna av Guillaume Coustou eller Mona Lisas leende.

  Institut du Monde Arabe är ett arkitektoniskt mästerverk. Lägg märke till de vackra och konstfulla fönstren på Arabiska institutets framsida, de består av totalt 1 600 skärmar som öppnas och stängs automatiskt för att släppa in mer eller mindre ljus. På takterrassen finns en restaurang med utsikt.

  Sacre Coeur är Paris vackraste kyrka som invigdes 1919 efter segern i första världskriget. Utsikten är enastående från kyrkan, belägen i Montmartre.

  Napoleon lät uppföra Triumfbågen efter slaget vid Austerlitz 1805. Du kan ta dig upp på taket och se hur tolv avenyer strålar ut från Place Charles de Gaulle med Triumfbågen i centrum.

 • Resa med barn

  Det finns massor av barnvänliga sevärdheter, interaktiva museer och roliga lekplatser i Paris. Men det är också en storstad med väldigt mycket trafik, höga trottoarkanter och färre barnapassade restauranger än vad vi är vana vid hemifrån.

  Barnvänliga, interaktiva museer har länge funnits i Paris, flera av dem finns i Parc de la Villette. I Boulogneskogen finns Jardin d’Acclimatation med både en nöjespark och ett zoo. Bois de Vincennes erbjuder också många familjetillvända aktiviteter, med allt från zoo, cykeluthyrning och ponnyridning till ett riktigt gammalt franskt slott.

  Några populära utflyktsmål i Paris utkanter som passar både stora och små barn: temaparkerna Disneyland Resort Paris och Parc Astérix, jätteakvariet Sea Life Val d'Europe och vattenparken Aquaboulevard.

 • Restauranger och nöjen

  I en storstad som Paris finns det naturligtvis en mängd av barer, diskotek och nattklubbar. Barerna stänger vanligtvis runt 02:00 men nattklubbarna håller i regel öppet till kl 06.00 på morgonen. Bra drag hittar du i bl.a Maraiskvarteren, Bastille och i 1. och 13. arrondisement.

  För aktuell info om vad som är på gång på Paris klubb- och musikscen när just du kommer till Paris, kolla in Time Out Paris (engelska) eller A nous Paris (franska).

  Om du inte gillar nattklubbar och kanske är i Paris för första gången, kan du äta middag och beskåda en klassisk varieté på Lido de Paris vid Champs Elysees eller Moulin Rouge nedanför Montmartrekullen.

 • Resor på egen hand

  Våra resor till Paris går med reguljärt flyg till en av stadens internationella flygplatser, Charles de Gaulle eller Orly, vilket innebär att du kan boka en resa till den franska huvudstaden med flexibel reslängd.

  Vi har inga guider på resmålet men du kan nå vårt onlinecenter med telefon, mejl eller sms – från två veckor före din avresa tills du reser hem.

 • Shopping

  Det roligaste med Paris är att handla i alla små specialbutiker. Men har du ont om tid kan du alltid besöka de stora varuhusen, till exempel Galeries Lafayette på Boulevard Haussman. Men det är klart, i Paris finns ju också de riktigt stora i modebranschen, med namn som Chanel, Christian Dior, Yves Saint Laurent och Jean-Paul Gaultier. Samtliga med egna butiker i flera våningsplan.

  Fler säkra shoppingkort är Les Halles med sina drygt 100 butiker.

  Ett sant och billigt nöje för både öga och gom är matmarknaderna i Paris. Det kan inte bli bättre i gourmetmatens hemland!

 • Ta sig runt

  Paris upplevs bäst till fots. Blir man trött är det både enkelt och prisvärt att åka kommunalt med tunnelbana (métro), buss eller lokaltåg, så kallade RER-tåg.

  Métro kostar ca 18:- per resa, rabatthäfte med 10 biljetter (carnet) ca 140:-. Ett smart sätt att ta sig runt i Paris är att köpa ett Travel Pass/Paris Visite som kan köpas på alla métro- och RER-stationer.Det kostar från ca 120;- och finns för 1, 2, 3 eller 5 dagar. Antingen för innerstadszonerna 1-3 eller för alla zoner, 1-5.

  För att ta sig från Paris internationella flygplatser in till city finns flera alternativ:

  Charles de Gaulle Airport (CDG) ligger drygt 20 km nordost om Paris centrum. Taxi till centrum tar mellan 45-60 minuter och kostar ca 50-70 euro. Tåg till centrum är ett snabbare och billigare alternativ, RER-tåget går var 15:e minut och tar ca 30 minuter. Det går även att ta sig till centrum med Air France flygbussar, antingen till Triumfbågen/Place Charles de Gaulle eller till tågstationen vid Porte Maillot.

  Orly Airport (ORY) ligger ca 15 km söder om Paris. Taxi till centrum tar runt 30-45 minuter och kostar ca 40-60 euro. Tåget Orlyval från flygplatsen till RER-stationen Antony och sen tåg in till centrum, tar ca 40 minuter.

  Ett allt populärare alternativ från båda flygplatserna är flygplatsshuttle, som innebär att flera personer/resesällskap samsas i samma förbeställda minibuss vilket gör alternativet billigare än taxi. Minibussen gör max tre stopp på vägen från flygplatsen till ditt hotell.

 • Turistskatt

  En turistskatt på 1–3.5 euro/person och natt betalas direkt till hotellet vid ankomst. Gäller alla resenärer över 12 år.

 • Resa med rörelsehinder

  Höga trottoarkanter och mycket trafik.

  På respektive hotellsida hittar du information om hotellets faciliteter och rummen under fliken ”Hotellfakta”. Om rum specialanpassade för personer med rörelsehinder finns tillgängliga på hotellet finns där även mer information om dessa.

 • Valuta och kreditkort

  Euro (EUR). Kreditkort accepteras på de flesta ställen. För mer information om valuta och växelkurs kontakta din bank eller växlingskontor.