Slottet i Versailles

Ungefär 2 mil sydväst från Paris ligger orten Versailles, dess världsberömda slott och fantastiska parker.

Slottets historia börjar med att Solkungen Ludvig XIV (1638-1715) ville bygga ett monument över sig själv. Monumentet skulle spegla hans makt och stora rikedom. Förutom det behövde kungen en plats där han kunde organisera sin regering. Det var alldeles för mycket oroligheter i centrala Paris vid denna tiden. Arbetet med slottet startades 1661. Över 35 000 människor arbetade för Solkungens ära och berömmelse och det kostade enorma summor att bygga det. 1682 flyttade kungen och hovet till Versailles, 1 000 hovmän och 4 000 tjänare.

Ett museum sedan 1837

När franska revolutionen inleddes beslöt folkets nyutsedda ledare att alla skulle betala skatt. Alla medborgare skulle hädanefter leva i frihet och jämlikhet, men i Paris svalt människorna. Den 4 oktober 1789 föreslog en kvinna att alla Paris kvinnor skulle marschera ut till Versailles och protestera mot matpriserna och bristen på bröd - och så blev det.

I oktober 1789 vandrade tusentals kvinnor ut till Versailles. De skulle hämta kungafamiljen till Paris. De trodde att det var ett sätt att garantera att stadens fattiga fick bröd. Det upprörda folket tvingade kungafamiljen att flytta in till slottet Tuilerierna i Paris. Därefter följde en tid då slottets inventarier såldes och stals. Slottet förföll så småningom. Det var först på 1800-talet som slottet renoverades och togs tillbaka till dess ursprungliga skick. 1837 blev slottet ett museum.

Så åker du till Versailles

Versailles ligger ca 2 mil sydväst om Paris. Ta pendeln (RER, linje C5) från centrala Paris till Versailles. Det tar ungefär 40 minuter och det går flera tåg om dagen. Öppettider: 09.00-17.30. Stängt måndagar.

Saker att se - 5 tips

1. Spegelsalen, ”Galerie des glaces”

Spegelsalen ligger på första våningen och byggdes mellan 1678 och 1684. I taket kan man se målningar av Ludvig XIV:s framgångar målade av konstnären Charles de Brun. Här undertecknades också Versaillesfreden efter första världskriget 1919.

2. Napoleons kammare

En av slottets kammare bär Napoleons namn fast det sägs att han aldrig hade bott där. Meningen var att han skulle ha slottet som sitt sommarresidens men 1814 var han tvungen att abdikera, så något boende blev aldrig av.

3. Drottningens sovrum

Här sov bland andra Marie Antoinette som var gift med Ludvig XVI. Från sitt sovrum ville hon ha en dörr in till sina barn. Det var väldigt ovanligt på den tiden eftersom kungligheter vanligtvis hade barnflickor som tog hand om barnen dagar som nätter.

4. Marie Antoinettes park, Petit Trianon

Det här var drottningens eget ställe med några hus och en vacker park. Här kunde hon vila ut och vara helt för sig själv. Det sägs att hon inte ens tillät sin egen make störa henne. Däremot tog hon mer än gärna emot sin älskare, svenske Axel von Fersen, på besök.

5. Versailles trädgårdar och grönområden

Slottet i Versailles är magnifikt men missa inte heller de fantastiska trädgårdarna och grönområden. Här kan man lätt promenera i timmar och bara insupa alla vackra blommor, fontäner, dammar och statyer.