Sacré Coeur

Den storslagna basilikan i Montmartre

Sacre Coeur i Montmartre i Paris.
Visste du att Sacre Coeur, efter Eiffeltornet, är Paris mest populära sevärdhet?

Som en jättelik maräng tronar den romersk-katolska kyrkan Sacré Coeur upp sig på Montmartre-kullen, Paris högsta punkt.

Sacre Coeur i Montmartre

Om Eiffeltornet är Paris främsta symbol så kommer Sacré Coeur som god tvåa. Basilikan som är i romersk-bysantisk stil byggdes mellan 1875 och 1914 till minne av fransk-tyska kriget då 58 000 franska soldater stupade. Det var ärkebiskopen Cardinal Guibert som valde ut Montmartre som byggplats. Arkitekten Paul Abadie vann första pris när man utlyste en tävling om hur kyrkan skulle se ut.

Fantastisk utsikt över Paris

Basilikan började byggas 1875 och blev klar 1914. Men på grund av första världskriget invigdes den först 1919. Sacré Coeur är byggd av en stensort som heter travertin. Det är en slags kalksten som reagerar på regn och utsöndrar kalcit när det regnar. Ju mer det regnar desto vitare blir byggnaden.

Interiören är vacker men inte speciellt märkvärdig, nej hit kommer man främst för den fantastiska utsiktens skull, speciellt vid soluppgång och solnedgång.

Du kan ta dig till Sacré Coeur på flera sätt. Antingen, om du orkar, ta trapporna upp till toppen. Men du kan också ta minibuss eller Le Funiculaire de Montmartre från foten av kullen som många gör. Det är en slags linbana som tar 1,5 minuter.